Quantcast

G. Paluckas: bankų viešųjų ryšių akcijos nesuprantu, tai tik erzina

Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas sako, kad bankų reakcija į siūlomą bankų turto mokestį yra neadekvati.

„Kalbant apie praktiką apmokestinti bankų aktyvus, ji nėra plati. Kalbame apie Lenkiją, Vengriją, galbūt dar vieną ar kitą šalį. Yra labai nemažai kritikos šiam mokesčiui, ir ji pagrįsta.

Turint galvoje šiandien situaciją bankų rinkoje, kai matome praktiškai privatų monopolį ir didžiulę koncentraciją, tai, kad tas mokestis nusėstų į palūkanas būsto kredito ar administravimo mokesčius įvairiems pervedimams ar sąskaitoms, yra labai realu, nes pastaruosius metus bankai būtent didina savo pelnus iš tų administravimo ir pervedimo mokesčių, o ne prisiimdami didesnę riziką kreditavimo ir uždirbdami iš palūkanų“, – „Žinių radijo“ laidoje „ Opozicija“ teigė G. Paluckas.

Yra labai nemažai kritikos šiam mokesčiui, ir ji pagrįsta.

Socialdemokratų lyderis sakė šio bankų reakcijos į tokį siūlymą nesuprantąs.

„Akivaizdu, kad tų žmonių, ekspertų, kurie tai sako, perspėjimuose yra racijos. Aišku, viešųjų ryšių akcija, kurią bankai naudoja šaukdami, kad iš 300 mln. eurų pelno niekaip negalime atriekti valstybei 40 mln. eurų, skamba, švelniai tariant, nepriimtinai, sakau labai diplomatiškaiׅ.

Suprantu, kad pelnu niekas nenori dalintis (...), bet atsistoti viešai ir sakyti, kad viską, ką darysite, perkelsime ant vartotojų pečių, nors jie tai ir gali padaryti, tai žmonės dar labiau pyksta. (...) Šitos viešųjų ryšių akcijos nesuprantu, nes tai tik erzina. (...) Bankų sektoriuje yra bene privatus monopolis susiformavęs“, – laidoje teigė socialdemokratų partijos pirmininkas.

Vis dėlto jis pridūrė, kad siūlomas bankų apmokestinimas nėra pasvertas.

„Padaryti tokį mokestį, kurį galima lengvai perkelti į vartotojų kišenes arba net sukelti galimą bankų likvidumo klausimą ekonominės recesijos metais, (...) nesprendžia esminės problemos – bankų rinkos koncentracijos ir monopolio“, – teigė G. Paluckas.

Kaip ELTA jau rašė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) teikiamu projektu siūloma nustatyti 0,4 proc. metinį tarifą bankų aktyvams.

LBA tikina, kad siūlomas bankų turto mokestis reikšmingai pabrangins paskolas gyventojams bei verslui ir kitas finansų įstaigų paslaugas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rinkėjas

Rinkėjas portretas
Kas švedams vartelius atkėlė ir pridavė visą Taupkasę su visais indėlininkais? O dar telekomą su visais abonentais? Tie labiausiai čia ir pergyvena dabar, nė centu nenori su valstybę pasidalinti.

Petras

Petras portretas
SENAI LAIKAS PRADETI IMTI MOKESTI IS BANKU! Uz LAIKOMAS PINIGINES LESAS ZMONES PALUKANU NEGAUNA, O BANKAMS DIRBANTYS VALDININKAI SUDUUZGE KAIP VAPSVOS KAD PRAZIUSIME: bankai, esaa, pabeks is lietuvos, kels paluukanas, mokescius ir visoki kitoki mesla. Tai rodo teisinga krypti apmokestinimui. TU MILIJONU LIETUVAI REIKIA BENT PENSININKAMS PREMTI, SVIETIMUI IR LIGONIAMS! TEGUL BEGA, KALNAI DYKUU PINIGU PASAULYJE. TUOJ UZIMTU JU VIETA NE SKANDINAVISKI BANKAI SU TRIS KART GERESNIAIS PSIUULYMAIS. REIKETU BAIGTI VASILIAUSKAMS IR SUTVEMS ISSIGANDUSIOMIS AKIMIS DEL GALIMO "PREMIJU" PRARADIMA IR GASDINANCIU NESAAMONEMIS. CIA BUUTU GERAS NAUSEDOS PASISAKYMAS TUO KLAUSIMU IR ATSAKYMAS KURIUOJE PUSEJE PREZIDENTAS YRA: ZMONIU AR BANKININKU?

...

... portretas
Ne tam tie bankai Lietuvą užėmė kad jie ką okupuotiesiems (mums!) mokėtų... kas tiems užsienio bankams šalies vartus atkėlė, ar tik neteks Vasiliausko Lukiškių aikštėj kabint?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių