Quantcast

G. Nausėda: nesuvaldytas atlyginimų augimas smogs šalies konkurencingumui

  • Teksto dydis:

Spartesnis nei tikėtasi ir nesuvaldytas vidutinio darbo užmokesčio augimas gali sumažinti šalies konkurencingumą ir neigiamai atsilieps eksporto bei ekonomikos plėtrai, sako SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

„Spartus vidutinio darbo užmokesčio didėjimas šiuo metu vyksta ne dėl politikų norų, o dėl darbo jėgos pasiūlos ir paklausos disbalanso. Jeigu atlyginimai didės nesuvaldytai, valdžia tik stebės, kas vyksta, tai smogs verslo konkurencingumui ir lėtins eksporto ir visos ekonomikos plėtrą“, - penktadienį pristatydamas naujausią SEB banko makroekonomikos apžvalgą sakė G.Nausėda.

Anot jo, darbo užmokesčio didėjimas turėtų būti paremtas darbo efektyvumo augimu, technologiškai atnaujinant gamybai, o ekonominė politika privalo orientuotis į investicijų proveržį ir tiesioginių užsienio investicijų pritraukimą.

„Lietuvos ekonomika įžengia į kuklesnio augimo stadiją, kur plėtra bus 2-3 procentai. Lėtesnį augimą lemia pagrindinių Lietuvos eksporto rinkų plėtros ir eksporto perorientavimo sunkumai. Investavimas į naujas gamybos priemones yra silpnas ir tai riboja BVP plėtros potencialą“, - sakė SEB banko ekonomistas.

Banko analitikai prognozuoja, kad vidutinis mėnesio bruto atlyginimas šiemet augs 7 proc., o kitąmet ir 2018-aisiais metinis augimas sieks 6 procentus. Vidutinis mėnesio darbo užmokestis be individualių įmonių šiemet, anot SEB, turėtų siekti 809,9 euro, kitąmet - 858,5 euro, o 2018 metais - 910 eurų.

SEB šiemet laukia 2,2 proc. šalies ekonomikos augimo, kuris kitąmet paspartės iki 2,5 proc., o 2018 metais - iki 3 procentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mindaugas

Mindaugas portretas
Turbut piñas Nauseda nori konkuruoti su kinieciais pagal atlyginimus,nes europiniu mastu atlyginimus pakelus 2 kartus Lietuva isliktu vieja is konkurigiausiu saliu europoje.

Stebėtojas

Stebėtojas portretas
Ponas Nausėda galėtų pasakyti, kodėl per tiek metų, kuomet visa Valstybinė nuosavybė buvo atiduota už grašius(ar už sugalvotus "investicinius čekius") privačiam kapitalui, šalies ekonomika ir gyvenimo lygis katastrofiškai krito? Kodėl visose ES šalyse, netgi tose, kurios neturi jokių išteklių(ir netgi turi daugiau gyventojų) uždarbis(tiek minimumas, tiek vidutinis) yra kur kas didesnis nei Lietuvoje?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių