Quantcast

G. Nausėda: nesame išsprendę visų klausimų dėl nesaugios Astravo AE elektros patekimo į mūsų rinką

Šalies vadovas Gitanas Nausėda sako, kad šiuo metu dar nėra išspręsti visi klausimai, kurie yra susiję su tuo, kad į Lietuvos rinką nepatektų nesaugi Astravo atominės elektrinės (AE) elektra.

Prezidentas taip pat paragino energetikos ministrą, Vyriausybę „neprarasti gero įkarščio“ ieškant šių sprendimų.

„2020 metų gruodžio mėnesio Europos Vadovų Taryboje buvo priimtas memorandumas šituo kausimu ir buvo numatyta, kad Europos Komisija kartu su visomis suinteresuotomis valstybėmis parengs programą, kaip sustabdyti elektros iš Baltarusijos patekimą į kontinentinės Europos tinklą“, – Rytų Europos studijų centro rengiamoje diskusijoje „Lietuvos užsienio politikos akiračiai“ sakė G. Nausėda.

„Šiandien mes dar nesame išsprendę visų klausimų ir techninio pobūdžio klausimų, kurie yra susiję su nesaugios AE produkcijos patekimu į mūsų rinką. Aš noriu paraginti tiek energetikos ministrą, tiek Vyriausybę, tiek antiastravinį sąjūdį, kad neprarastų to gero įkarščio, kurį demonstravo iki Seimo rinkimų, ir aktyviai dalyvautų tokios programos, tokių priemonių parengime“, – pridūrė šalies vadovas.

Jo teigimu, Lietuva šiuo klausimu turi daug bendraminčių.

„Lenkija, iš esmės ir kitos Baltijos valstybės – mes iš esmės sutariame tuo kausimu, kad Baltarusijos elektros neturėtų būti mūsų rinkoje, bet yra klausimų, kurių iki galo nesame išsprendę, kadangi tai yra ganėtinai komplikuota rinka. Jos nepalyginsi su kitų tradicinių produktų rinka ir kartais atskirti elektros kilmę ganėtinai sudėtinga“, – sakė G. Nausėda.

Jis taip pat paminėjo, kad svarbu, jog Ukraina būtų pasiryžusi nepirkti Astravo AE energijos.

„Matau, kad šitoje vietoje taip pat yra teigiamų poslinkių. Be kita ko, Ukraina demonstruoja tvirtą pasiryžimą sinchronizuoti savo rinką su kontinentine Europa taip pat. Jei visi pasieksime rezultatą, susidarys savotiškas skydas (...), kuriuo galime atsiverti tiek nuo Rusijos, tiek nuo Baltarusijos elektros“, – nurodė šalies vadovas.

Derybose dėl naujos prekybos elektra iš trečiųjų šalių metodikos Lietuva jau yra pateikusi savo siūlymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Astravo elektroje tikriausiai elektronai sukasi apie branduolį ne ta kryptimi, todėl Nausėdai ji atrodo nesaugi.

politikuiodami norite išspręsti tai ,

politikuiodami   norite išspręsti  tai , portretas
kas NEIŠSPRENDŽIAMA-- būtina i e š k o t i problemos SAVYJE ir nereikės beprasmiai gaišti laiką ir neprofesionaliai politikuoti.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių