Quantcast

G. Nausėda: krizės metu viešieji pirkimai turi būti skaidrūs

Nepaisant koronaviruso krizės, viešieji pirkimai turi būti įgyvendinami skaidriai, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

„Ne paslaptis, kad mes kreipėmės į Viešųjų pirkimų tarnybą, nes matome, kad šitokiomis stichiškomis įsigijimų sąlygomis, tokiame drumstame vandenyje kai kas gali mėginti gaudyti žuvį“, – trečiadienį žurnalistams sakė G. Nausėda.

„Manau, kad visi pirkimai, kurie buvo padaryti, turi būti skaidrūs, matomi, pateikti vienoje vietoje ir VPT vadovė (laikinoji vadovė – BNS) yra įpareigota, kad šitokia informacija būtų surinkta“, – teigė prezidentas.

Anot jo, krizės sąlygos šalyje nereiškia, kad viešųjų pirkimų procesas gali vykti be jokios tvarkos.

„Taip, mes gyvename krizinėmis sąlygomis, bet tai nereiškia, kad galime daryti absoliučiai viską ir kad šitas procesas būtų visiškai be jokios tvarkos“, – sakė G. Nausėda.

Prezidentas antradienį susitiko su laikinąja VPT vadove Jovita Petkuviene bei aptarė koronaviruso plitimo laikotarpiu vykdomų neskelbiamų viešųjų pirkimų problematiką.

Lietuvoje įvedus karantiną, Seimas skubos tvarka priėmė Viešųjų pirkimų įstatymo pakeitimus, leidžiančius paprasčiau vykdyti tarptautines neskelbiamas derybas.

Tarnyba tuomet pabrėžė, kad susiduriant su būtinų priemonių stygiumi, gydymo įstaigos, laboratorijos turi galimybę naudotis įstatymo nuostatomis, leidžiančiomis paprasčiau įsigyti būtinų prekių, paslaugų ar darbų.

A. Veryga: dalį informacijos galėsim pasakyt

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga antradienį sakė dar negalįs atsakyti į klausimą, ar visi šiuo metu vykdomi pirkimai bei pasirašomos sutartys bus viešinamos.

„Negalėčiau visiškai į šitą klausimą atsakyt, nes ką galima ir ko negalima atskleist irgi turi teisininkai pasakyt. Manau, kad bent jau dalį tos informacijos galėsim pasakyt, kur sutartys yra viešos“, – žurnalistams antradienį sakė ministras.

Jis teigė suprantąs „pačią logiką ir norą to skaidrumo ir žinojimo, ir būtinybes visuomenei gauti informaciją“, tačiau ragino suprasti ir neeilinės situacijos aplinkybes, kai perkama viskas ir dažnu atveju neturint didžiulio pasiūlymų pasirinkimo.

„Pateiksiu paprastą pavyzdį. Lietuva turėjo pasirašiusi net sutartį dėl dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų pirkimo, bet jis neįvyko,  nes atsirado pirkėjai, kurie grynais sumokėjo Kinijoje didesnę sumą ir tuos aparatus nupirko. Tai jei mes būtume pasiūlę didesnę sumą, negu pradžioj, tai būtų skaidrus pirkimas, ar ne? Ar tai būtų vertinama kaip tinkamas sandoris, ar ne?“, – svarstė ministras.

„Aš suprantu tą norą pamatyti ir sumas, ir panašius dalykus, bet supraskit ir kokia yra situacija iš tikrųjų, kad yra ieškoma nupirkti iš tiesų viską ką įmanoma. (...) Tikrai ypatinga situacija, kai ir tas skaidrumas yra tiesiog kitos aplinkybės dabar jam aiškinti“, – pridūrė A. Veryga.

Anot jo, atliekant pirkimus žiūrima, kad perkama įranga nebūtų pasenusi, kad atitiktų specifikacijas ir kaina nebūtų „dviguba, triguba“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomonė

nuomonė portretas
Viešieji pirkimai visada turi būti skaidrūs, ne tik krizės metu

Blefas

Blefas portretas
Vienakart pabandzius -negali sustoti.Ar 30 metu vogus ir melavus,sugriovus uki,ir isvaikius zmones - sukurus isvagiamaja dvaro sistema galima pasikeisti.Juk pazadetoji zeme - 5.000 000 000 mlrd. euru.kelyje.MENKAVERCIAI dves, bet be DIEVO KORONES nesikeis...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių