Quantcast

Prezidentas: tokio biudžeto pasirašyti negalėsiu

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad kitų metų valstybės biudžeto projekto svarstymas vyksta per daug chaotiškai.

„Nelaužykime iečių, kur dar nėra ko jų laužyti. Sprendimai dar nėra gimę, jis vis dar rutuliojasi, vis girdime prieštaringas naujienas, ateinančias iš skirtingų komitetų. Yra daug visokio chaoso, jis vis tiek turės baigtis per artimiausias savaites, nes biudžetą turėsime priimti“, – žurnalistams Pabradėje sakė G. Nausėda.

Jo manymu, siūlomi nauji mokesčiai, jei būtų priimti, įsigaliotų per greitai.

„Matau problemą įvedinėjant mokesčius su įsigaliojimu vos ne kitą dieną. Tai atsiprašau... Tokią praktiką esame savo šalyje išbandę, niekam ji nepatiko ir ji tikrai sunervino ir verslo visuomenę, ir klausimas, ar davė tą rezultatą, kurio tikėtasi“, – kalbėjo prezidentas.

G. Nausėda teigė, kad negalės pasirašyti biudžeto įstatymo, jei šis prieštaraus Fiskalinės drausmės įstatymui.

Jei tokiu keliu eisime, akivaizdu, kad biudžeto deficitas bus didžiulis.

„Viena raudonoji linija labai akivaizdi. Jei tai prieštaraus mūsų Fiskalinės drausmės įstatymui, kuris yra konstitucinis, aš niekaip negalėsiu pasirašyti tokio įstatymo. Matant tą apetitą, kuris reiškiamas įvairių politikų finansuoti ir tą, ir aną, ir trečią, ir penktą, tuo tarpu dėl finansavimo šaltinių paieškos trūksta fantazijos ir jų niekas neranda. Tai jei tokiu keliu eisime, akivaizdu, kad biudžeto deficitas bus didžiulis, ir tokio įstatymo pasirašyti negalėsiu“, – sakė G. Nausėda.

ELTA primena, kad Seimas spalį priėmė svarstyti Finansų ministerijos parengtą valstybės biudžeto įstatymo projektą. Kitų metų valstybės biudžete planuojama gauti 11,5 mlrd. eurų pajamų, o asignavimai sieks 12,6 mlrd. eurų.

Po pateikimo už kitų metų biudžeto projektą balsavo 57 Seimo nariai, prieš – 1, susilaikė – 36.

Valstybės biudžeto išlaidos augs 8 proc., iki 940 mln. eurų, „Sodros“ – 11,7 proc., iki 472 mln. eurų, Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) – 7,4 proc., iki 145 mln. eurų, savivaldybių – 11,6 proc., iki 339 mln. eurų.

Valstybės biudžeto pajamos augs 9 proc., iki 956 mln. eurų, „Sodros“ – 9,1 proc., iki 407 mln. eurų, PSDF – 11,7 proc., iki 241 mln. eurų, o savivaldybių – 11,9 proc,. iki 350 mln. eurų.

Nominalus valdžios sektoriaus perteklius kitąmet, kaip planuojama, bus ne mažesnis nei 0,2 proc. BVP.

Seimo Švietimo ir mokslo komitete, kuriame valdantieji turi daugumą, nepritarta kitų metų biudžetui. Skirstant 2020 m. valstybės biudžetą, išsiskyrė Vyriausybės ir Seimo nuomonės dėl finansavimo švietimui. Seimo komitetas teigia, kad švietimui finansuoti turi būti skirta kur kas didesnė nei šiuo metu Vyriausybės numatyta suma. Švietimo ir mokslo komitetas siūlo šiai sričiai didinti išlaidas 180 mln. eurų.

Vyriausybė taip pat iš esmės pritarė siūlomam Stambios prekybos mokesčio įstatymo projektui ir bankų bei kreditų unijų apmokestinimui. Taip pat nutarta Seimui siūlyti rengti konsultacijas dėl abiejų mokesčių poveikio ekonomikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NIKA

NIKA portretas
musu vadas kritikuoja biudzeta ir sako,kad nepasirasys,bet labai didelis klausimas kodel jis tyli,kad gatvei,kur gyvena Skvernelis skyre 300 tuks.euru,kodel ,cia jam atrodo normalu,man tai ne

juokas

juokas portretas
pries tai buves irgi sake treptelejo kojale bet pasirase pasirasys ir sitas

..........

.......... portretas
Žiūrėkite kaip greitai auga verslo pelnai, o žmonių gyvenimas ne.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių