Quantcast

G. Landsbergis apie EK kreipimąsi į PPO: tai dar viena žinia Kinijai

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungai (ES) paprašius Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) sudaryti arbitrų kolegiją dėl Kinijos neteisėto ekonominio spaudimo Lietuvai ir ES, Lietuvos užsienio reikalų ministras sako, jog tai dar viena žinia Kinijai, kad Bendrija sieks apginti valstybes nares nuo šios šalies ekonominės prievartos.

„Sveikiname Europos Komisijos sprendimą ES vardu kreiptis į PPO dėl arbitrų kolegijos steigimo. Šis žingsnis yra dar viena žinia Kinijai, kad ES sieks visomis priemonėmis apginti bendrą rinką ir ES valstybes nares nuo politiškai motyvuotos ekonominės prievartos“, − URM išplatintame pranešime sakė Gabrielius Landsbergis

Ministras taip pat pabrėžė, kad Lietuva siekia konstruktyvių santykių su Kinija, tačiau negalima toleruoti jos veiksmų nuolat pažeidžiant tarptautinės prekybos taisykles ir teisėtus verslo interesus.

G. Landsbergis pastebėjo, kad Kinija jau turėjo galimybę išspręsti ginčą PPO konsultacijų metu, tačiau elgėsi nekonstruktyviai. Todėl, pasak jo, arbitrų kolegijos steigimas yra teisingas ir ginantis taisyklėmis pagrįstą prekybos tvarką žingsnis.

„Neteisėtas ekonominis spaudimas, net ir prieš vieną ES valstybę narę, turi būti vertinamas kaip išpuolis prieš visą Sąjungą, todėl pažeistos teisės bus ginamos remiantis visomis tarptautinės teisės teikiamomis galimybėmis“, − sakė užsienio reikalų ministras.

ES trečiadienį paprašė PPO sudaryti dvi arbitrų kolegijas Bendrijos ginčuose su Kinija – vienas jų susijęs su šios šalies apribojimais importui iš Lietuvos, kitas – su vasarį ES inicijuota byla prieš Kiniją dėl trukdymo Europos aukštųjų technologijų įmonėms pasinaudoti galimybe Bendrijos teismuose ginti savo patentus.

EK teigimu, abiem atvejais Kinijos veiksmai daro didelę žalą Europos verslui, o diskriminacinės Kinijos priemonės prieš Lietuvą daro poveikį Bendrijos vidaus prekybai, tiekimo grandinėms bei rinkai.

Pasak URM, arbitrų kolegijos steigimas yra antrasis PPO bylinėjimosi proceso etapas, kai trys nepriklausomi prekybos teisės ekspertai įvertina, ar PPO narės taikomos priemonės atitinka organizacijos teisės normas.

Prašymas dėl arbitrų kolegijos steigimo bus svarstomas PPO Ginčų sprendimų taryboje gruodžio 20 dieną. Kinija turi teisę pirmąjį prašymą atmesti, tokiu atveju sprendimas dėl kolegijos steigimo būtų priimtas kitame posėdyje, kuris turėtų vykti 2023 metų sausio 27 dieną.

EK teigia, jog Lietuvos eksportas į Kiniją šių metų sausį–spalį, palyginti su pernai tuo pat laiku, sumažėjo 80 procentų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha,ch...Mordoro

Cha,ch...Mordoro portretas
babuinai labai suregavo....cha.Na,jūsų ,kaZapai,bobas siauraakiai tochtamishai 500m darė,todėl taip džiaugiatės.

Anonimas

Anonimas portretas
Vade, vesk mus į Kiniją ! Įkrėsim tom geltonausėm beždžionėm į kailį !!

Kiek \\\\\.../////

Kiek  \\\\\...///// portretas
tam nevispročiui apšepėliui dar leis nebaudžiamam siautėti?
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių