Quantcast

Finansų viceministras: 2021 metų biudžete prioritetas – priimtų teisės aktų vykdymas

Finansų viceministras Darius Sadeckas sako, kad 2021 metų biudžete prioritetas teikiamas priimtų teisės aktų vykdymui, taip pat socialinei sričiai ir investicijoms į ekonomikos skatinimą.

„Prioritetas yra priimtų teisės aktų vykdymas. Įvairūs teisės aktai, nemaža dalimi socialinėje srityje, užprogramuoja tam tikrus išlaidų augimus. Pavyzdys yra pernai priimtas vaiko pinigų didinimas ne tik 2020, bet ir 2021 metams, taip pat įvairūs indeksavimo mechanizmai, kurie reikalauja papildomų išlaidų“, – Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto posėdyje trečiadienį sakė D. Sadeckas.

„Kalbant apie kitas išlaidas, prioritetas buvo teikiamas socialinei sričiai. Kita didelė dalis, kuriai teikiamas prioritetas, yra investicijos į ateitį, ateities ekonomikos DNR planas, (Europos – ELTA) ekonominio ir gaivinimo atsparumo didinimo instrumento lėšų panaudojimas, investuojant iš esmės į ekonomiką, kad galėtume sugrįžti į ekonomikos augimą po šitos krizės“, – pridūrė finansų viceministras.

Jis akcentavo, kad numatoma ženkliai ūgtelėjusi skola.

„Jeigu lygintume 2019 metus su 2020 metais, numatoma, kad skola ūgtelės nuo 33 proc. iki maždaug 45 proc. Tai reikšmingas ūgtelėjimas, todėl natūralu, kad šitame kontekste turime galvoti apie visų kitų išlaidų pristabdymą“, – sakė D. Sadeckas.

Valstybės biudžete kitąmet planuojama surinkti 11,384 mlrd. eurų pajamų, asignavimai sieks 15,49 mlrd. eurų.

Kartu su ES ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšomis asignavimai viršija pajamas 4,1 mlrd. eurų.

Socialinei apsaugai išlaidos sieks 7,33 mlrd. eurų, ekonomikai – 3,5 mlrd. eurų, švietimui – 3 mlrd. eurų, sveikatos apsaugai – 2,73 mlrd. eurų.

Kai kurie ekonomistai anksčiau sakė, kad toks biudžeto deficitas Lietuvai yra per didelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių