Quantcast

Finansų ministras susitarimą dėl kitų metų ES biudžeto vertina teigiamai

Pirmadienį Briuselyje Europos Parlamentui (EP) ir Tarybai pasiekus sutarimą dėl 2020 metų ES biudžeto, finansų ministras sako vertinantis biudžetą teigiamai.

Kaip praneša ministerija, 2020 metais Lietuvos biudžete iš ES biudžeto gaunamos lėšos turėtų viršyti 2 mlrd. eurų. Daugiausia ES lėšų planuojama gauti iš Sanglaudos ir struktūrinių fondų – 1,2 mlrd. eurų, Ignalinos AE uždarymo programai numatyta 68,05 mln. eurų, žemės ūkiui – 720,2 mln. eurų.

Kitąmet ES biudžeto įsipareigojimai, palyginti su 2019 metais, augs 1,8 proc. ir sieks 168,7 mlrd. eurų, o mokėjimai didės 3,4 proc. ir sudarys 153,6 mlrd. eurų.

Kaip įprastai, ES biudžete didžiausia finansavimo dalis paskirstyta pagrindinėms sritims – ES ekonomikos augimo skatinimui ir užimtumo didinimui (22,3 mlrd. eurų), sanglaudos politikai (50 mlrd. eurų) ir žemės ūkiui (59,9 mlrd. eurų). 2020 metų ES biudžete numatyta skirti dėmesį programoms, kurios prisideda prie klimato kaitos tikslų įgyvendinimo, visų pirma mokslinių tyrimų, transporto ir energetikos, išorės veiksmų srityse.

Finansų ministerija nurodo, kad Lietuvai ypač aktualu, kad kitų metų ES biudžete nuspręsta padidinti Europos infrastruktūros tinklų priemonės energetikos daliai skirtas lėšas, nes būtent šios programos lėšomis finansuojamas tarptautinis Baltijos valstybių elektros energijos sistemos sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais projektas.

Finansų ministras Vilius Šapoka palankiai įvertino galutinį EP ir Tarybos susitarimą, kuriame atsispindi svarbiausi Lietuvos prioritetai.

„Kiti metai yra paskutinieji 2014-2020 metų ES daugiametės finansinės programos metai. Programų įgyvendinimas, ypač Sanglaudos politikoje, yra labai pažengęs, todėl svarbu, kad ES biudžete pakaktų lėšų jau pradėtų arba suplanuotų projektų finansavimo poreikiams padengti“, – pranešime cituojamas V. Šapoka.

Sutarimas dėl kitų metų ES biudžeto formaliai bus patvirtintas EP plenarinės sesijos metu šių metų gruodį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių