Quantcast

Finansų ministerija siūlo tris NPD keitimo scenarijus

  • Teksto dydis:

Finansų ministerija siūlo svarstyti tris neapmokestinamųjų pajamų dydžio (NPD) keitimo alternatyvas – jį didinti 37 eurais, 60 eurų arba sulyginti su minimaliu mėnesio atlyginimu (MMA).

Šiuos pasiūlymus finansų viceministrė Rūta Bilkštytė trečiadienį pristatė Mokestinių lengvatų peržiūros darbo grupei.

Pirmoji alternatyva numato, kad NPD nuo kitų metų būtų didinamas 60 eurų iki 460 eurų, tačiau pakeitus jo apskaičiavimo formulę pajamos į rankas padidėtų tik uždirbantiems iki vieno vidutinio darbo užmokesčio (VDU), o kitiems NPD nesikeistų.

„73 proc. dirbančių pagal darbo sutartis uždirba iki vieno VDU, tai yra labai didelė apimtis, kuriems būtų taikomas didesnis atlygis į rankas, jei mes paimtume tokią alternatyvą“, – sakė R. Bilkštytė.

Antroji alternatyva numato NPD didinimą 37 eurais iki 437 eurų nekeičiant apskaičiavimo formulės, todėl papildomą naudą pajaustų visi uždirbantys iki dviejų VDU.

Trečioji alternatyva – sulyginti NPD su minimalia alga, kartu NPD ribą susiaurinant iki vieno VDU, todėl uždirbantiems nuo vieno iki dviejų VDU pajamos į rankas sumažėtų.

Pasak R. Bilkštytės, pirmos dvi alternatyvos kitąmet biudžetui kainuotų 68 mln. eurų, o pasirinkus trečią – 34 mln. eurų.

Taip pat ketinama išlaikyti individualų NPD neįgaliesiems ir riboto darbingumo asmenims, o sprendimas dėl jo dydžio bus priimtas pasirinkus vieną iš trijų alternatyvų, proporcingai išlaikant atotrūkį nuo bendro maksimalaus taikytino NPD.


Šiame straipsnyje: NPDNPD didinimasNPD Lietuvoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių