Quantcast

Europos šalių ūkininkai išsigandę dėl „žaliojo kurso“ poveikio žemės ūkiui

Lietuvos grūdų augintojų asociacijos administracijos vadovas Ignas Jankauskas sako, kad ketvirtadienį Briuselyje vykęs žemdirbių protestas praėjo puikiai.

Pasak jo, ūkininkų atstovai buvo susitikę su eurokomisaru Virginijumi Sinkevičiumi, su kuriuo buvo aptartos žemės ūkiui keliamos „žaliojo kurso“ grėsmės.

„Vertiname jau dabar, kad pasisekė puikiai (...) Aplankė prezidentas (Gitanas Nausėda – ELTA), atvyko mūsų 170, atvažiavo 20 latvių, belgų kažkiek buvo, (...) dar vokiečių atvykę (...). Pagrindinis tikslas yra toks, kad Lietuvos ir kitų Baltijos šalių žemdirbiams jau nuo kitų metų būtų pradedamos mokėti tiesioginės išmokos, kurios yra lygios ES vidurkiui. To mes ir reikalaujame, tai yra labai tikslus reikalavimas“, – vertindamas ketvirtadienį vykusį žemdirbių protestą Eltai sakė I. Jankauskas.

Jo teigimu, ūkininkų atstovai ketvirtadienį buvo susitikę su už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingu eurokomisaru V. Sinkevičiumi. Su juo, kaip teigė Lietuvos grūdų augintojų asociacijos administracijos vadovas, buvo aptartos „žaliojo kurso“ keliamos grėsmės.

Mes jokiais būdais nenorime pasakyti, kad „žaliasis kursas“ yra blogas, bet jis turi būti vykdomas subalansuotai, o ne kaip dabar.

„Turėjome turiningą susitikimą su eurokomisaru (Virginijumi – ELTA) Sinkevičiumi. Aptarėme žaliuosius planus, jų galimybes ir grėsmes. Pasakėme kai kurias abejones dėl netinkamos diskusijos su visuomene tą planą kuriant (...). Matosi, kad daugelis Europos šalių susidurs su iššūkiu pakeisti į žaliąjį kursą savo ekonomikas“, – aiškino jis.

„Pagrindinė grėsmė (...) – žalieji reikalavimai vienaip ar kitaip palies ūkininkavimą. (...). Tų grėsmių yra labai daug ir mes matome, kad dauguma atveju nediskutuojant su visuomene stengiamasi nueiti pačiu lengviausiu metu – „užkalti“ mokestį, kad to daryti neapsimokėtų“, – tęsė I. Jankauskas.

Kaip pavyzdį jis pateikė gyvulininkystę, kuriai, pašnekovo teigimu, numatomi papildomi mokesčiai dėl keliamos taršos.

„Mes jokiais būdais nenorime pasakyti, kad „žaliasis kursas“ yra blogas, bet jis turi būti vykdomas subalansuotai, o ne kaip dabar. (...) Apskritai šalių ūkininkai išsigandę, tikrai jis („žaliasis kursas“ – ELTA) paveiks daug ką, ir apie tai reikia diskutuoti“, – tikino Lietuvos grūdų augintojų asociacijos administracijos vadovas.

Ketvirtadienį Baltijos šalių žemdirbiai dalyvavo protesto akcijoje Briuselyje dėl didesnių tiesioginių išmokų pagal ES bendrąją žemės ūkio politiką (BŽŪP).

Ūkininkai reikalauja suvienodinti Lietuvos ir kitų Baltijos šalių tiesiogines išmokas su Europos Sąjungos vidurkiu. Ūkininkai susirinko prieš neeilinį Europos valstybių ir vyriausybių vadovų susitikimą.

Nurodoma, kad nors Baltijos šalių ūkininkai gauna mažiausias tiesiogines išmokas ES, jų gamybos išlaidos yra didesnės nei ES vidurkis – atitinkamai 129 proc. – Estijoje, 112 proc. – Lietuvoje ir 113 proc. – Latvijoje.

ES šiuo metu veda derybas dėl ilgalaikio 2021-2027 metų biudžeto plano, kurias sunkina antros pagal dydį ekonomikos Didžiosios Britanijos išstojimas iš bloko.

Ketvirtadienį prezidentas Gitanas Nausėda išvyko į neeilinį Europos Vadovų Tarybos susitikimą, kuriame aptariama 2021–2027 metų daugiametė finansinė programa.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Nepanašu, kad jie skurstų, tie ūkininkai.

Ukininkas

Ukininkas portretas
Mes ir toliau norime jus nuodyti Roundapais,nitratais,pesticidų likučiais ir kitais dalykais kurie mums atneša milijonus
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių