Quantcast

Europos Parlamente - naudingas Lietuvai balsavimas dėl IAE

Europos Parlamento energetikos komitetas balsavime palaikė Lietuvai naudingą dokumentą, numatantį sąlygas, kaip bus teikiama parama Ignalinos atominei elektrinei uždaryti.

Tačiau galutinį sprendimą artimiausiais mėnesiais dar turės pasakyti visi Parlamento nariai plenarinėje sesijoje, praneša LRT „Panorama“.

Kelis mėnesius atidėliotas komiteto balsavimas dėl Lietuvos, Slovakijos ir Bulgarijos atominių jėgainių uždarymo galiausiai įvyko. Priešingai nei siūlė Europos Komisija, komitetas apsisprendė Lietuvos atveju remtis Stojimo į Bendriją protokolu. Tai reiškia, kad finansavimas Ignalinos jėgainei uždaryti galės būti tęsiamas ir po 2020-ųjų.

„Sudėtinga buvo suderinti skirtingas pozicijas su Komisija, koks Lietuvai turėtų būti taikomas teisinis pagrindas. Tai buvo sudėtingas techninis klausimas. Sprendėme, ar visoms trims šalims reikėtų remtis vienu dokumentu, ar Lietuvai padaryti išimtį. Komisija norėjo šalims taikyti vienodas taisykles, tačiau parlamentarai turėjo kitą nuomonę“, – sako Europos Parlamento narys, parengęs pranešimą apie IAE, Gilesas Chichesteras.

Brito pranešėjo parengtas Lietuvai palankus dokumentas numato išsamias sąlygas norint gauti finansavimą, taip pat peržiūrų datas. Ir nors politiškai svarbi, Parlamento pozicija tėra patariamoji Tarybai, kuri ir priims galutinį sprendimą.

„Pranešimas buvo palankus, turime dėkoti britui, kuris įsigilino į šią sudėtingą problemą ir tikraim, manau, kad nuo šiol turime daugiau draugų šioje srityje. Mums pavyko įtikinti ir įrodyti, kad šis objektas yra unikalus“, – sako Europos Parlamento Energetikos komiteto narys Zigmantas Balčytis.

Europos Sąjungos viršūnės susitarė, kad 7 metams Lietuva gaus 450 milijonų eurų uždaryti Ignalinos atominę jėgainę. Tačiau Lietuvos valdžia pastebi, kad tokios sumos nepakaks. Uždarymą gerokai sunkina konfliktas dėl konteinerių saugumo tarp uždarymo darbus vykdančio „Nukem technologies“ ir atominės elektrinės. Iki kovo pabaigos finansavimas šiam projektui yra įšaldytas laukiant, kol nesutarimai bus išspręsti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių