Quantcast

Europos Parlamentas balsuos dėl Astravo AE rezoliucijos

  • Teksto dydis:

Europos Parlamentas (EP) ketvirtadienį balsuos dėl rezoliucijos,  raginančios stabdyti komercinę Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės (AE) veiklą, kol neįgyvendintos visos saugumo rekomendacijos.

Rezoliucijai sausio pabaigoje pritarė EP Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos (ITRE) komitetas.

„Jėgainė yra vystoma kaip geopolitinis Baltarusijos ir Rusijos projektas, o jos statyba ir būsimas veikimas yra galimos grėsmės šaltinis Europos Sąjungai ir jos narėms saugumo, sveikatos ir aplinkosaugos požiūriu“, –  rašoma rezoliucijoje.

Joje pripažįstama, kad Astravo elektra galbūt prekiaujama Baltijos šalyse, nors jos yra nutarusios jos neįsileisti.  

„Nepaisant bendro Baltijos šalių sutarimo nutraukti komercinius elektros mainus su Baltarusija, vis dar įmanoma elektrai iš šios šalies patekti į Europos Sąjungos rinką per Rusijos tinklą“, – rašoma projekte. 

Europos Komisija kviečiama įvertinti ir pasiūlyti priemones sustabdyti elektros mainus su Baltarusija, laikantis tarptautinės prekybos ir kitų taisyklių, kad Astravo elektra nepatektų į ES rinką, kol Estija, Latvija ir Lietuva tebėra prijungtos prie BRELL tinklo.

Jėgainė yra vystoma kaip geopolitinis Baltarusijos ir Rusijos projektas, o jos statyba ir būsimas veikimas yra galimos grėsmės šaltinis Europos Sąjungai.

Be to, projekte apgailestaujama dėl skubotos kovą numatomos komercinės elektrinės veiklos ir pabrėžiama, kad visos Europos branduolinę saugą reguliuojančių institucijų grupės (ENSREG) saugumo rekomendacijos turi būti įgyvendintos iki AE pradedant komercinę veiklą.

Pasak dokumento, EP nariai yra susirūpinę, jog skubus jėgainės naudojimas neatitinka aukščiausių tarptautinių aplinkosaugos ir branduolinės saugos standartų, įskaitant ir Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) rekomendacijas.

Parlamentarai išreiškia susirūpinimą dėl Astravo AE vietos parinkimo 50 kilometrų nuo Vilniaus ir arti kitų Europos Sąjungos šalių – Lenkijos, Latvijos ir Estijos.

Europarlamentarai taip pat atkreipė dėmesį į Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimo su žemynine Europa spartinimo svarbą ir pabrėžia, kad Astravo AE jokiu būdu negali pakenkti Estijos, Latvijos ir Lietuvos desinchronizavimui nuo BRELL.

Europarlamentarai pabrėžia, kad AE projektas įgyvendinamas nepaisant Baltarusijos piliečių ir nevyriausybinių organizacijų protestų, taip pat didelio incidentų skaičiaus elektrinės statybų ir paleidimo metu.

EP komitetas ragina greta elektrinės esančiose valstybėse sukurti išankstinio perspėjimo apie radiacijos pavojų sistemas.

Rezoliucijoje išreiškiamas visiškas solidarumas su Baltarusijos ir tų ES šalių, kurios tiesiogiai susirūpinusios Astravo AE statybomis ir veikla, piliečiais bei raginama užtikrinti tolesnį ES įsitraukimą  į šį „aukščiausios europinės svarbos“ (ultimate European importance) klausimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pil.

Pil. portretas
Rusija nepriklauso valstybė, Europos sąjungai ji nepriklauso ,ji savarankiška yra valstybė.Kas jai gali diktuoti ,kaip reikia jai gyventi ir tvarkytis ekonomiką.Nebent turėtų draugauti ir spręsti saugumo klausimus.Nezinau kad dedasi ,Anglija išstojo iš Europos sąjungos sudėties , matomai subyres ir ji visa.Nes nemoka valdyti Europos sąjunga,šita moterėlė iš vis.Man atrodo yra per daug Europos parlamentų narių joje.Turėtu sumažinti iš kiekvienos šalies per puse.Jeigu 10 yra vienos šalies , turėtų likti tik penki ir taip toliau.

Alis...

Alis... portretas
"artistai"... taigi, ten kuras jau įkrautas... ji yra ne ES objektas... tai kas čia vyksta?...

Samokslui

 Samokslui portretas
"Sąmokslai" ar dar prisimeni lietuviškas raides, pažvelgus į tekstą, to nematyti. Gal esi iš tų "patriotų" kurie žino tik kelis šūkius ...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių