Quantcast

Europoje dujos pinga, bet ar pigs Lietuvoje?

  • Teksto dydis:

Europoje dujų saugyklos pildosi, o dujų kaina mažėja. Aiškinamasi, kaip bus dėl dujų kainos Lietuvoje ir ar pingančios dujos galėtų atpiginti elektros energiją. Apie tai – LNK pokalbis su Lietuvos energetikos agentūros direktoriaus pavaduotoja Agne Bogočiute.

– Ar dujų pigimas Europos rinkoje yra naudingas ir mums Lietuvoje?

– Taip. Matome, kad per praėjusią savaitę dujos pigo apie 9 proc. Reikėtų žengti žingsnį atgal ir pasakyti, kad, kol vyksta karas Ukrainoje, kol vyksta Rusijos energetinis šantažas visoje Europoje, stabilumo šiuo atveju būtų per drąsu tikėtis. Buvo baiminamasi, kad dėl paskelbtos mobilizacijos dujų kaina šoktelės, bet matoma, kad tik tą dieną. Kitą dieną jau nusileido. Kainų žemėjimą lemia ir tai, kad Europos dujų saugyklos užsipildžiusios beveik 87 proc.

– Tačiau Inčukalnis užpildytas tik kiek daugiau nei pusę.

– Taip. Tačiau Lietuva savo kiekį pasidėjusi ir gali būti rami. Lietuva jau seniai diversifikavusi savo ūkį. Mes turime pasidėję Inčukalnyje, yra užsakyti laivai SGD terminale, jis veikia beveik 90 proc. pajėgumu. Skelbiama, kad rugsėjo 27 d. pradės veikti „Baltic Pipe“ jungtis, t.y. iš Norvegijos į Lenkiją. Tai padidins mūsų regiono saugumą.

– Ar įmanoma stabilesnė mažesnė dujų kainos riba?

– Tikrai būtų per drąsu prognozuoti stabilizaciją neramiu laikotarpiu. Šiuo metu jos tikrai mažėja. „Goldman Sachs“ prognozuoja, kad spalį ar lapkritį turėtų pasiekti apie 100 eurų ribą, bet tai tik prognozės.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Ar nebus, kad užsipirksime SGD brangesnių dujų ir, kai jos atpigs Europoje, pirma turėsime išnaudoti brangesnes?

– Esant tokiai situacijai visa rinka vengia ilgalaikių sandorių. Natūralu, kad bendras mažėjimas lemia ir iš kur perka Lietuva. Jei kainos mažės, mokėsime irgi mažiau.

– Ar dėl mažėjančios dujų kainos galime pamatyti mažėjančius rodiklius elektros biržoje?

– Pastarąją savaitę matome, kad elektros kaina mažėjo 23 proc., palyginti su praeita savaite. Mažėjimą lemia ne tik dujų kaina, tačiau ir dėl oro sąlygų didėja hidroenergijos gamyba, turime daugiau atsinaujinančių išteklių. Pirmąją rugsėjo savaitę, palyginti su rugpjūčiu, mažėjo 40 proc.

– Kodėl estai moka perpus mažiau nei mes?

– Pagrindinės priežastys dvi. Estai turi daugiau generacijos, turi skalūninių dujų. Techninė priežastis – pas juos iš Skandinavijos atiteka pigesnė elektra.

– Kodėl negalime padidinti pajėgumų su Lenkijos jungtimi?

– Tai kiek kitokia situacija. Elektra teka į abi puses. Teka ne tiek į Lenkiją, o Vokietiją, Čekiją, Slovakiją, ir atvirkščiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kad

Kad portretas
Lietuvoje daug nepigs mes turim daugiausia moket valdzia neiesko kaip atpigint kodel Vokiecia duju ir dyzelio is Arabu ir bus pigiau nei pas mus .

:)))

:))) portretas
kol konservastai bus valdzioj - jokio pigimo nebus, nes ju tikslas surinkt daugiau pvmo, o zmones jiem paskutinej vietoj

tai

tai portretas
ka??? mes ne europai priklausom ? tai kam ? negi briuselio ursule gavo svab programa parklupdyt musu tauta nes kitos priesinasi tai pradet nuo uzguitu parodant pavyz di kitoms kagi,,, bus matyt ...???===
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių