Quantcast

ESO vadovas: be elektros dar yra apie 80 klientų

„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Mindaugas Keizeris sako, kad, šio ryto duomenimis, be elektros dar yra apie 80 klientų.

„Šį rytą dar yra apie 40 gedimų ir vienas gedimas yra 1–2 klientai, tai iš viso yra apie 80 klientų, kurie dar neturi elektros. Su kiekvienu iš tų likusių klientų ir vakar, ir šiandien yra individualiai skambinamasi, sprendžiama, statomi generatoriai ir panašiai“, – LRT radijui pirmadienį sakė M. Keizeris.

„Tikrai noriu atsiprašyti visų klientų ir visuomenės, kurie turėjo daug nepatogumų būdami be elektros. (...) Reikia pastebėti, kad sniego kiekis nebuvo įprastinis. Jis buvo rekordinis ir kai kuriuose regionuose, hidrometeorologų duomenimis, buvo pasiekti visų laikų rekordai per 40–60 metų“, – pridūrė ESO vadovas.

M. Keizeris nurodė, kad pagrindinė gedimų priežastis yra dėl iškritusio gausaus sniego ant skirstomojo elektros tinklo oro linijų krintantys medžiai.

„Pagrindinė priežastis yra ne tai, kad nutrūksta laidai arba nugriūva atramos nuo sniego, pagrindinė priežastis – nuo šlapio sniego lūžta medžiai, jie lūžta šimtais, krinta ant oro linijų ir jas nutraukia. Linijos driekiasi miškingose vietovėse ir didžiausi atsijungusių klientų skaičiai buvo Alytaus, Vilniaus, Ukmergės, Utenos regionai. Čia miškingos teritorijos“, – sakė ESO vadovas.

Pasak M. Keizerio, ESO ilgalaikiame viešųjų investicijų plane paskelbusi planą per 10 metų miškingose vietovėse 11 tūkst. kilometrų elektros tinklo oro linijų pakeisti požeminėmis.

„Reikia integraliai planuoti ir padaryti kelis dalykus. Vien sukabeliuoti (vietoje oro linijų padaryti požeminius kabelius – ELTA) tinklą, kur yra 80 tūkst. kilometrų oro linijų, reikštų 2,5 mlrd. eurų investicijų. Tai nėra pats racionaliausias sprendimas. Esame suplanavę ir ilgalaikį viešą investicijų planą paskelbę teikti prioritetą miškingoms vietovėms, požeminius kabelius nutiesti 11 tūkst. kilometrų“, – sakė ESO vadovas.

„Kitas dalykas – lygiagrečiai reikia spręsti klausimą dėl proskynų ir apsaugos zonų. Mūsų pasiūlymas pavasarį po audrų buvo tose vietovėse, kur yra daug gedimų ir lūžta daug medžių, platinti proskynas ir apsaugos zonas, sudaryti galimybę išvalyti pačius prasčiausius medžius, kad jie griūdami nenutrauktų linijų“, – teigė M. Keizeris. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių