Quantcast

Energetikos ministerija: rezervų išleidimas į rinką galimai prisidėjo prie naftos kainų mažėjimo

Energetikos viceministrė Inga Žilienė tikina, kad, reaguodama į aukštas naftos kainas, Tarptautinė energetikos agentūra ir jos narės kovo 1 d. priėmė sprendimą išleisti į rinką naftos rezervus – apie 60 milijonų barelių naftos. Pasak jos, toks sprendimas buvo priimtas vos ketvirtą kartą nuo 1974-ųjų metų.

„Buvo tikimasi, kad tai (naftos rezervų išleidimas į rinką – ELTA) padės stabilizuoti rinkas. Mes matome, kad galimai dėl to šią savaitę yra tam tikras naftos kainų mažėjimas. Jeigu anksčiau buvo apie 125–130 dolerių už barelį, tai jau šiandien matėme, kad nukrito iki 102–105 dolerių už barelį. Ar priimtas sprendimas tikrai turėjo įtakos mažėjimui naftos produktų kainų, manau, pamatysime dar po savaitės, nes agentūra dar taip pat analizuos poveikį ir spręs dėl tolesnių sprendimų“, – pirmadienį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje kuro kainų tendencijas Lietuvoje aiškino I. Žilienė.

Tuo metu bendrovės „Orlen Lietuva“ Pardavimų palaikymo vadovas Ričardas Morkvėnas teigė, kad artimiausiu metu kuro kainos turėtų šiek tiek kristi, bet kritimas bus laikinas. Anot jo, didmeninė dyzelino kaina yra 1,66–1,67 euro, priklausomai nuo krovos vietos.

„Tikėtina, kad artimiausiomis dienomis matysime degalinėse kainų korekciją žemyn, tačiau tai yra taškas, kuriame perdirbimas nėra ekonomiškai naudingas ir, pasiekus šį tašką, kainos turėtų vėl šiek tiek kilti“, – sakė R. Morkvėnas.

ELTA primena, kad kovo pradžioje energetikos ministras kreipėsi į Lietuvos degalinių operatorius dėl degalų pabrangimo degalinėse, sutapusio su Rusijos invazijos į Ukrainą pradžia, ir paprašė paaiškinti susidariusią situaciją degalų rinkoje. Nuo vasario 24 d. Lietuvos degalinėse kuro kaina ūgtelėjo kai kur beveik dešimtadaliu, nors, ministerijos vertinimu, objektyvių priežasčių tokiam augimui šiuo metu nėra.

Rašte ministerija nurodo svarstanti galimas teisines priemones didinti skaidrumą degalų rinkoje ir informacijos prieinamumą apie turimas komercines degalų atsargas, skaidrinant didmeninės ir mažmeninės degalų rinkos kainodarą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių