Quantcast

Elektros vis dar netaupom

Elektros energiją skirstančios ir tiekiančios bendrovės stebi gyventojų elektros vartojimo įpročių kaitą. Gyventojai neskuba taupyti elektros, vėl didėja nelegalaus elektros energijos vartojimo atvejų skaičius.

Nesąžiningų vartotojų daugėja

Per šių metų sausio-vasario mėnesius Rytų skirstomųjų tinklų (RST) teritorijoje buvo nustatyta 29 proc. daugiau sukčiavimo atvejų nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.
Praėjusiais metais RST nustatė 1284 nelegalaus elektros vartojimo atvejus. Naujausi duomenys rodo, kad per šių metų pirmuosius du mėnesius jau užfiksuota 305, tai yra ketvirtadalis per praėjusius metus įvykdytų nesąžiningo elektros vartojimo atvejų skaičiaus.

Pasak Kęstučio Tubio, RST Saugos ir prevencijos departamento direktoriaus, nelegalaus elektros vartojimo problema energetikos bendrovėms visada buvo aktuali. "Pastaraisiais metais augo pragyvenimo lygis šalyje, žmonių finansinė padėtis gėrėjo, tad 2008 metais, palyginti su 2007-aisiais, fiksavome nedidelį elektros vagysčių mažėjimą. Tačiau dabar, keičiantis aplinkybėms, keičiasi ir įpročiai“, – sakė RST atstovas.

K.Tubis pastebi, kad didžioji dalis nesąžiningo elektros vartojimo atvejų fiksuojami dėl padirbtų elektros skaitiklių plombų ir jų pažeidimų bei atgal atsuktų skaitiklių rodmenų.

Elektros taupančios lemputės – ne visur

Kita ryškėjanti elektros vartojimo tendencija – neracionalumas. RST užsakymu 2008 metų pabaigoje buvo atliktas gyventojų elektros vartojimo įpročių tyrimas. Jo duomenimis, 50 proc. respondentų savo būstui apšviesti visai nenaudoja elektros energiją taupančių lempučių, o vienas dažniausių Lietuvos gyventojų įpročių, neleidžiančių elektrą vartoti racionaliau, – vienu metu įjungti daugelis elektros ir buities prietaisų.

„Mūsų duomenimis, trijų asmenų šeima per mėnesį elektrai vidutiniškai skiria 56 litus. Vien paprastąsias 100 W kaitrines lemputes pakeitę taupiosiomis per metus galime vidutiniškai sutaupyti apie 60 litų viso biudžeto, skiriamo elektrai“, – teigia RST Elektros prekybos skyriaus vadovas Audrius Kiškis.

Praneša apie vagystes

Tačiau didėja ir pačių gyventojų atsakomybė – vartotojai vis dažniau praneša apie elektros vagystes, sugadintus elektros skaitiklius, alyvos grobstymus iš transformatorinių.

RST, nuo praėjusiųjų metų balandžio mėnesio įdiegusi atskirą pasitikėjimo liniją skambinantiems numeriu 1802, taip pat pastebi, kad auga gyventojų pranešimų apie elektros energijos, alyvos, spalvotųjų metalų vagystes, sugadintus elektros skaitiklius. Vien per du šių metų mėnesius gauta 320 tokių pranešimų.

Mokys taupyti

RST ir VST, atsižvelgdamos į ryškėjančias elektros vartojimo tendencijas, įgyvendina informacinę kampaniją „Viskas apie elektrą“. Viename populiariausių naujienų portalų skaitytojai galės rasti įvairios informacijos apie elektros energetiką, elektrą mūsų namuose, racionalų jos vartojimą.

Bendrovių ekspertai teiks konsultacijas, o šeimos, siekiančios pelnyti saugaus elgesio su elektra ekspertų titulą, galės dalyvauti konkurse, kuriame dalinsis savo patirtimi ir patarimais, kaip visus šeimos narius mokyti saugumo naudojant buities ir elektros prietaisus, kaip išvengti elektros keliamų pavojų lauke.


Šiame straipsnyje: RSTelektros taupymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių