Quantcast

Elektros kainos šokiruoja ne visus: nežinau, iš kur gauname elektrą, bet pas mane viskas tvarkoje

  • Teksto dydis:

Elektros tema Lietuvoje dar kartą šokiravo vartotojus. Ir šįkart visai ne rinkos liberalizavimo klausimai, kuriuose skandalingi faktai bei neaiškumai vis dar glumina, pasakojama LNK reportaže.

Praėjusios paros elektros kainos šuoliai galutinai pribloškė ir paprastus vartotojus, ir šalies verslus. Šuolis iki 4 tūkst. eurų už vegavatvalandę arba keturi eurai už kilovatvalandę kelia klausimą, ar tai atsitiko teisėtai? Kas nulėmė tokį brangimą?

„Kainos yra absoliučiai nenormalios, ypač turint omenyje tai, kad mūsų generavimo pajėgumai Elektrėnuose galėjo dalyvauti rinkoje ir numušti kainą, tačiau sudalyvauti nesugebėjo. Pasiūlymas buvo atmestas dėl jų gaminamo per didelio gamybos kiekio. Mūsų manymu, algoritme yra tam tikras nelogiškumas, kurį reikia taisyti. Su komisija esame apskritai kalbėję, kad visą algoritmą arba formulę, pagal kurią skaičiuojamos kainos biržoje, reikia taisyti. Tačiau kadangi esame maža rinka, dažnai algoritmas nesuveikia“, – kalbėjo energetikos ministras Dainius Kreivys.

Ministro teigimu, Lietuvai labiausiai trukdo faktas, kad mes patys negaminame užtektinai konkurencingos energijos.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Iš pradžių intensyviai dirbsime šia kryptimi ir jeigu matysime, kad rezultatai per menki, tada galvosime, ar reikia ieškoti dar vienos biržos. Mes turime užtektinai gamybos, tačiau ji yra brangi. Kol kas turime vieną kabelį su Švedija ir to kabelio neužtenka, kad elektra laisvai tekėtų ir numuštų pas mus kainas. Susidaro kainų skirtumai, tačiau problemą galėtų išspręsti papildomos jungtys. Kita vertus, mes kaip šalis turime turėti savo generaciją, konkurencingą gamybą. Einame atsinaujinančios energetikos kryptimi, tačiau tam reikia laiko. Prognozuojame, kad 2025 metais situacija pradės gerėti“, – tęsė D. Kreivys.

Mes be elektros negalime gyventi, ji mums – kaip deguonis.

Paklausti Lietuvos gyventojai – skirtingų nuomonių. Vieni stebi kainų augimą su nerimu, o kiti – net nepastebi.

„Tikėtis buvo galima, tačiau kažkas nepaskaičiavo. Kiek girdėjau kalbant ekspertus, yra protingų priežasčių, kodėl ta tokia kaina yra uždėta. Asmeniškai įpročių nelabai keičiau, nes visuomet ko nereikia, to nevartoju be reikalo“, – kalbėjo gyventojas.

„Nežinau, iš kur gauname elektrą, bet pas mane viskas tvarkoje. Gaunu sąskaitą ir apmoku“, – sakė gyventoja.

„Pilnai suprantu, kad ir verslas, ir gyventojai yra šoke. Tikriausiai verslas dar didesniame šoke, nes jis jau seniai moka biržos kainas, o dauguma gyventojų turi fiksuotas kainas. Mes negaminame tiek elektros, kiek reikia. Taip pat rinkos mechanizmai su birža kelia klausimų, nes kainų skirtumai bene šimtus kartų skiriasi nuo mūsų kaimynų. ES kaip reguliatorius jau turi apie tai kalbėti ir turi prisidėti prie reguliavimo, nes mes be elektros negalime gyventi, ji mums – kaip deguonis“, – pasakojo Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
uz viska atsakingas savo geroves korifejus /klonas/ isiremines nuo tautos per nuotoli arogantiskas vepla apsimetantis kad nieks nevyksta o nato mus pa maitins aprengs pasildys/ tai jau ne zmo gus o prisukta lele kartojanti ta pati susiverzkim nedraugaukim vykdikim vakaru nurodymus ir bus /okey/ tik ? kad tuose vakaruose butent neokey ir tik per interneta suzinom kuri pa ti kubilcenzoriai uzblokuos kaip LL kuri dar reik zinot kaip prisijungt 1z demon kratynis atatinkantis esme===

realistas

realistas portretas
Turime skelbti gėdinga šalies bankrotą.

Mindaugas

Mindaugas portretas
Dieninė - 20 cnt., naktinė - 18 cnt. Sutartis su ,, Enefit" ilgalaikė 6 metams. Jokių problemų mokant.
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių