Quantcast

Elektrikai ragina vartotojus genėti želdinius

Elektrą skirstančios bei tiekiančios bendrovės primena vartotojams apie pareigą kirsti ir genėti želdinius, augančius šalia elektros oro linijų.

Pasak Rytų skirstomųjų tinklų (RST) elektros tinklo direktoriaus Virgilijaus Žukausko, želdinių savininkų ir želdinius prižiūrinčių organizacijų atsakomybė kirsti ar genėti medžius ir krūmus, augančius proskynose, šalia nutiestų elektros oro linijų, numatyta Ūkio ministerijos patvirtintose Elektros tinklų apsaugos taisyklėse.

Pavojingai priartėję prie elektros oro linijų želdiniai gali kliudyti linijas, o siaučiant dideliam vėjui ar audrai, virstantys medžiai ar lūžtančios šakos gali nutraukti elektros linijų laidus. Dėl to gali kilti pavojus aplinkinių žmonių gyvybei ir jų turtui, gali būti sutrikdytas elektros energijos tiekimas daugeliui elektros energijos vartotojų.

„Kad želdiniai pavojingai nepriartėtų prie elektros oro linijų, turi būti išlaikomi minimalūs atstumai: 1 metras iki 1000 V, 3 metrai iki 6 ir 10 kV, 4 metrai iki 35 kV įtampos elektros oro linijų“, – sakė V.Žukauskas. Jo teigimu, želdinius geriausia genėti ankstyvą pavasarį, kuomet dar neprasidėjusi augmenijos vegetacija.

RST atstovas primena, kad numatomų želdinių kirtimo ar genėjimo darbų terminus būtina suderinti su elektros tinklus eksploatuojančia bendrove. “Gyventojai neturėtų pamiršti, kad be skirstomųjų tinklų bendrovės sutikimo yra itin pavojinga ir draudžiama kirsti didelius medžius elektros tinklų apsaugos zonose, taip pat už elektros tinklų apsaugos zonos, kur kertami želdiniai gali užvirsti ant elektros linijų laidų bei jų atramų“, – akcentavo V.Žukauskas.

Šiuos darbus būtina suderinti iš anksto. RST atstovams užfiksavus nenugenėtus želdinius privačiose teritorijose, jų savininkams bus raštu primenama šiuos darbus atlikti per nurodytą terminą.


Šiame straipsnyje: RSTželdinių genėjimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių