Quantcast

Elektra atpigo, mažos kainos prognozuojamos ir 2016-2017 metams

  • Teksto dydis:

Per pastaruosius trejus metus, kai buvo liberalizuota elektros rinka, elektros energijos kainos Lietuvoje žymiai sumažėjo. Elektros biržos „Nord Pool Spot“ Lietuvos zonoje šiemet jos – vidutiniškai 18,6 proc. mažesnės nei praeitais metais, skaičiuoja nepriklausomas elektros tiekėjas „Enefit“. Mažų kainų tendencijos turėtų išsilaikyti ir ateityje, nes nuo šių metų pradžios nukrito ir elektros ateities sandorių kainos. Į šį faktą energetikai siūlo atkreipti dėmesį elektros vartotojams, pasirašantiems tiekimo sutartis metų ar ilgesniam laikotarpiui.

Nuo 2013 m., kai elektrą laisvojoje rinkoje pradėjo pirkti visi juridiniai asmenys, jos metinė kaina svyravo apie 50 Eur/megavatvalandę (MWh). Nuo to laiko ji sumažėjo visose Baltijos šalyse ir Skandinavijoje, o tą lėmė palankūs elektros gamybos ir tiekimo pokyčiai regione. Praėjusių metų pabaigoje buvo prognozuojama, kad šiemet elektros kaina biržoje sieks apie 44-45 Eur/MWh, tačiau sausį-rugpjūtį ji kainuoja vidutiniškai 39,7 Eur/MWh. Tai – 10 proc. mažiau, nei prognozuota ir beveik penktadaliu mažiau, nei atitinkamą 2014 m. laikotarpį. Šį sumažėjimą geriausiai jaučia įmonės, kurios pasirinko pirkti elektrą už biržoje esančią kainą.

„Kainų kritimą Baltijos regione šiuo metu labiausiai veikia bendra pasaulinė energijos išteklių pigimo tendencija, taip pat pigi Skandinavijos vėjo jėgainių ir hidroelektrinių pagaminama elektra. Tikimasi, kad naujos elektros tiekimo linijos, kurios sujungs Lietuvą su Švedija ir Lenkija, padės ne tik išlaikyti dabartinį žemesnį kainų lygį, bet ir skatins tolimesnį jų mažėjimą“, – sakė „Enefit“ generalinis direktorius Janis Bethers.

Palankioms kainų perspektyvoms pagrindo suteikia tai, kad „Nasdaq OMX“ biržoje elektros energijos ateities sandorių kainos taip pat rodo mažėjimo tendenciją. Pavyzdžiui, rugpjūtį elektros energija 2016 metams siūloma už 39,3 Eur/MWh, ir tai yra 10 proc. mažiau, nei už elektrą 2016 metams buvo prašoma šį sausį. Artimiausiais metais išlaikyti mažesnes elektros kainas turėtų padėti ir tai, kad Europos Parlamentas atidėjo ir tik nuo 2019 metų imsis įgyvendinti taršos leidimų reformą. Šie veiksniai, pasak „Enefit“ vadovo, leidžia prognozuoti, kad vartotojai, kurie šiemet sudarys naujas elektros tiekimo sutartis, už energiją mokės pigiau, nei tie, kuriems elektros kaina buvo nustatyta 2014 metais ar dar anksčiau.

Bendrovės vadovas taip pat pastebi tendenciją, kad stambesni elektros vartotojai yra linkę nuolat peržiūrėti elektros tiekimo sutartis ir derėtis dėl kainų, priklausomai nuo situacijos elektros biržoje. Tuo tarpu vidutinio dydžio ir smulkūs elektros vartotojai dažniausiai pratęsia turimas terminuotas sutartis nepasidomėję didmeninių kainų kitimu.

„Vartotojai turėtų žinoti, kad elektros rinka yra labai aktyvi ir elektros kainos greitai reaguoja į elektros gamybos ir perdavimo pajėgumų pasikeitimus. Todėl rinkoje daugiausiai sutaupo tie vartotojai, kurie joje dalyvauja aktyviai, seka naujienas ir tendencijas“, – J. Bethers. – Įmonėms, kurios sudarinės sutartis, svarbu suprast dabartinę situaciją elektros rinkoje, o lengviausias būdas tai padaryti – gauti pasiūlymus iš bent kelių skirtingų elektros tiekėjų, kad būtų galima objektyviai palyginti kainas ir kitas sutarties sąlygas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

atkatas

atkatas portretas
o kiek atpigs mums nepriklausomos dujos?kiek jau sumokejom milijonu uz laivo nuoma?

nu

nu portretas
man niekas neatpigo...

eiline

eiline portretas
bet kainu mazejmas mums negresia reikes atnaujinti tinklus padengti nemokanciu nuostolius gal bus audros ir taip toliau pasaka kurios galo nera
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių