Quantcast

Ekspertų komentaras: kuo džiaugiasi energetikos ministras?

Spauda pranešė, kad energetikos ministras labai pritarė tam, kad akcinė bendrovė Vakarų skirstomieji tinklai (VST) prareiškė 521 mln. ieškinį bendrovei „NDX energija“.

Teisės projektų ir tyrimų centro ekspertai stebisi ministro pozicija. Pagal 2008 m. LEO sandorį bendrovė „NDX energija“ yra „Leo LT“ akcininkas, kitaip sakant, VST ieškinys yra nukreiptas prieš „Leo LT“, kurios didesnė dalis akcijų priklauso valstybei. Vadinasi, nurodo teisės ekspertai, valstybei ir teks padengti didesnę (61.7 proc.) dalį iš tų VST reikalaujamų šimtų milijonų.

Pasak Teisės projektų ir tyrimų centro tarybos pirmininko Kęstučio Čilinsko, šiuo atveju privatūs LEO savininkai nusprendė praturtėti, Energetikos ministrui pritariant. Mat VST ir bendrovė „NDX energija“ priklauso iš esmės tiems patiems asmenims. VST savininkai (akcininkai) yra I.Staškevičius, Ž.Marcinkevičius, M.Marcinkevičius, G.Marcinkevičius, R.Vaitkevičius, M.Bagdonavičius, N.Numavičius, J.Numavičius, V.Numavičius.

Prieš pasirašant LEO sandorį bendrovės „NDX energija“ akcininkais (savininkais) buvo I.Staškevičius, Ž.Marcinkevičius, M.Marcinkevičius, G.Marcinkevičius, R.Vaitkevičius, M.Bagdonavičius, N.Numavičius, J.Numavičius, V.Numavičius, D.Nedzinskas.

Sudarius LEO sandorį, šie asmenys tapo valstybinių bendrovių RST ir „Lietuvos energija“ bendraturčiais (38,3 proc.), o valstybė tapo UAB NDX energija bendraturte (61,7 proc. ).

Vadinasi, minėti VST ir bendrovės „NDX energija“ privatūs savininkai, pasinaudodami tuo, kad galioja LEO sutartis, puikiai tai panaudoja ir ateityje panaudos. Dabar jie pareiškė ieškinį lyg prieš save, bet yra maža smulkmena - 61,7 proc. tų reikalaujamų pinigų faktiškai padengs valstybė, t.y., praras iš bendrovės „NDX energija“, vadinasi, ir „Leo LT“ kapitalo.

Būtent, kad tokių brangių „žaidimų“ negalėtų būti, teisininkai ir siūlė pirmiausia rūpintis LEO sandorio pripažinimu negaliojančiu, nurodo K.Čilinskas.  


Šiame straipsnyje: NDX energijaVSTLeo LT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių