Quantcast

Ekspertas: prastėjant prognozėms, reikėtų atsisakyti planų kelti MMA

  • Teksto dydis:

Lietuvos bankui sumažinus šių metų šalies ūkio augimo prognozę, valdžios atstovams derėtų atidėti minimalaus atlyginimo (MMA) kėlimą, sako Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) analitikas.

„Pastaruoju metu buvo kalbama apie minimalios mėnesinės algos kėlimą ir reikia identifikuoti, kad tai yra kėlimas tuomet, kai nėra aiškios Lietuvos ekonomikos perspektyvos. Gerai, vis dar prognozuojamas augimas, bet mes nežinome, kaip bus po pusės metų. Ta politinė situacija Rytuose yra pakankamai grėsminga ir mes nemažai eksportuojame į tą sritį“, - BNS sakė LLRI vyresnysis ekspertas Vytautas Žukauskas.

Jo teigimu, tiek MMA, tiek mažiausiai uždirbančių žmonių atlyginimų didinimas yra politinis klausimas, kuris, blogėjant šalies ekonominei situacijai, užkrautų papildomą naštą privačiam verslui.

„Jei blogiausiu scenarijumi Lietuvos augimo apskritai nebus, tai minimalios mėnesio algos klausimas smarkiai paaštrėja, nes tai sukelia tam tikrą naštą privačiam sektoriui, ypač toms įmonėms, kurios yra finansiškai nestiprios ar įdarbina daug minimalų atlyginimą gaunančių žmonų. Tai dar vienas signalas, kad reikia atsargiau žiūrėti į didelius ir grandiozinius planus kelti tiek viešojo sektoriaus darbuotojų užmokestį, tiek minimalų atlyginimą, nes tai yra našta privačiam sektoriui“, - kalbėjo V.Žukauskas.

Lietuvos bankas penktadienį sumažino šių metų bendrojo vidaus produkto (BVP) prognozę 0,4 procentinio punkto iki 2,7 procento. Pasak V.Žukausko, jau ne pirmą kartą mažinamos prognozės byloja apie prastėjančią šalies ekonominę padėtį.

„Prognozių bloginimas jau yra kelintą kartą iš eilės (...) Tai yra ta prognozių fazė, kai su kiekvienu jos atnaujinimu ji blogėja. Tai reiškia, kad tai yra kelias link prastesnės Lietuvos ekonominės situacijos. Privatus sektorius yra lanksčiausias ir prisitaiko greičiausiai, tačiau tai yra grėsmės signalas Lietuvos biudžetui. Biudžeto pajamų planas sudarytas turint omenyje 3,4 proc. BVP augimą. Dar gruodį Lietuvos verslas, asociacijos ir analitikai sakė, kad tai yra per optimistiška prognozė. Man atrodo, kad Lietuvos banko prognozių pabloginimas yra geras laikas, kai galima dar kartą tai paminėti, kad reikia galvoti, ar Lietuvos valdžia sugebės surinkti tiek pajamų, kiek yra prognozuojama“, - BNS sakė V.Žukauskas.

Anot jo, akivaizdu, kad dėl blogėjančių prognozių nepavyks pasiekti biudžete numatyto 8 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) surinkimo augimo.

Sudarydama šių metų biudžeto planą, Finansų ministerija prognozavo, kad Lietuvos ekonomika šiemet augs 3,4 proc., tačiau tiek finansų ministras, tiek premjeras yra teigę, kad augimas gali būti lėtesnis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

šulcas

šulcas portretas
Šunauja ir be M M A didinimo gerai gyvena.Prisimenat,kaip skaičiavo prieš pinigų keitimą zmonių pinigus rėkė šimtus milijonų prinešė,o , ką reiškia 100ar200 milijonų,kai mūsų yra apie trys milijonai.Padalinkit pamatysit,kiek teks kiekvienam tų litų

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Visas mūsų ūkio planavimas - politika. Skalūnų energetika yra milžinas su molinėmis kojomis: Problema ne tik tame, kad kiekvienas skalūnams naudojamas šulinys naudoja dešimtis milijonų litrų vandens su nuodais, užmušančiais bakterijų plėveles (ir visa kita, kas gyva), ar kad skalūnų energetika teršia orą. Problema tame, kad tyrimai, parodantys, kiek skalūnuose yra kuro, brangiai kainuoja. Todėl tokie tyrimai dažniausiai prastai atliekami. Štai Texas mokslininkai pasinaudojo tiems tyrimams jų naujus, daug išsamesnius, žemėlapius ir, o siaube, paskaičiavo, kad JAV skalūnų energetika pasiekia dabar viršūnę ir už kelerių metų eis žemyn, nes skalūnuose nėra tiek kuro, kiek tikėtasi [1]. O mes jau su mūsų terminalu muilinames priimti iš JAV suskystintas dujas? Tik ar paskaičiavome, kad užteks muilo? Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

rr

rr portretas
Kodėl Laisvosios Rinko Instituto atstovai vadinami „ekspertais“? Ten nei vieno profesoriaus, tik vadybininkai propagandistai.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių