Quantcast

Ekonomistas: viešojo maitinimo įmonių segmente Lietuva nebėra pigi šalis

„Luminor“ banko ekonomistas Žygimantas Mauricas sako, kad kainų kilimas viešojo maitinimo sektoriuje yra vienas spartesnių Europos Sąjungoje (ES). Pasak ekonomisto, šiame segmente Lietuva nebėra pigi šalis, tad sektoriaus atstovai, norėdami likti konkurencingi rinkoje, turės gerinti teikiamų paslaugų kokybę.

„Pokyčiai kainų segmente jau matomi, ir jie nemaža dalimi yra į mažėjančią pusę, kainos yra labiau linkusios mažėti nei augti. Tačiau turime priešingą situaciją paslaugų sektoriuje. Kainos paslaugų sektoriuje, palyginti su praėjusių metų geguže, išaugo beveik 5 proc.“, – laidoje Delfi 11 sakė ekonomistas.

Jo teigimu, viešojo maitinimo įstaigų suteikiamų paslaugų kainų kilimas yra vienas spartesnių ES.

„Šiame sektoriuje (restoranų, kavinių – ELTA) kainų kilimas yra vienas spartesnių, siekia beveik 6 proc. Turint omenyje, kad praėjusiais metais buvo vienas sparčiausių Europos Sąjungoje, šiais metais pagal kainų lygį turėtume pasiekti ar esame pasiekę 80 proc. ES vidurkio. Tai jau yra kiek didesnis lygis nei Graikijoje, Portugalijoje, nedaug atsiliekame nuo Ispanijos. Konstatuoti tenka jau praktiškai faktą, kad Lietuva šiame segmente nebėra pigi šalis. Be abejo, jei lyginsime savo kaimynines valstybes, ypač Skandinavijos šalis, skirtumas egzistuoja ir dar pakankamai žymus, bet, palyginti su populiariomis turizmo kryptimis, Pietų Europos šalimis, dalyje jų kainos yra mažesnės arba labai panašios kaip Lietuvoje“, – teigė Ž. Mauricas.

Anot ekonomisto, augant kainoms viešojo maitinimo įstaigose, jos turės gerinti suteikiamų paslaugų kokybę, kitu atveju, pasak Ž. Maurico, tai gali tapti rimtu iššūkiu jų veiklos tęstinumui.

„Tai yra iššūkis Lietuvai, nes, jei prarandame tą konkurencinį pranašumą kainos, mes turime labai sparčiai didinti kokybę. Turime žengti į kitą lygmenį ir nebe kaina vilioti turistą ir vietinį vartotoją, bet kokybe, emocija, kuri yra suteikiama būtent tos paslaugos gavimo momentu. Tai yra, be abejo, iššūkis, kurį ne visi atlaikysׅ“, – teigė Ž. Mauricas.

Kaip praėjusią savaitę pranešė Statistikos departamentas, gegužę, palyginti su balandžiu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 0,5 proc.

Skelbta, kad vartojimo prekių kainos per mėnesį sumažėjo 0,8 proc., o paslaugų – padidėjo 0,2 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Lietuviui jau nebaisios kitû šaliû restoranû kainos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių