Quantcast

Ekonomistas: liūdna, kad valdžia nusprendė kompensuoti tik minimalų atlyginimą

Ekonomistas Tautvydas Marčiulaitis sako, kad kol kas dar sudėtinga įvertinti valdžios pasirengimą kovai su koronavirusu.

„Kol kas labai sunku vertinti, nes dar nėra aišku, kas iš tikrųjų nutiks. Dar ankstoka vertinti, kokia bus realybė šio reikalo ekonomikai, kiek tas karantinas tęsis. Smagu, kad buvo labai greitai reaguota, greitai priimti reikiami nutarimai, kurie padės įmonėms lengviau pereiti šį laikotarpį.

Šiek tiek gal liūdna, kad valdžia vis dėlto nusprendė pataupyti darbuotojams prarastų atlyginimų ir kompensuoti realiai tik minimalų atlyginimą, ne vidutinį, kas ir keista, ir, kaip minėjau, liūdina. Bet sprendimai priimti labai operatyviai ir tas operatyvumas svarbiau nei tam tikros detalės, sumos, nurodytos tame plane“, – „Žinių radijo“ laidoje „Verslo pozicija“ sakė T. Marčiulaitis.

Anot jo, šiuo metu yra visos galimybės suvaldyti galimą ekonominę krizę.

„Yra klausimas, kaip operatyviai reaguosime, kai turėsime tam tikrų resursų. Bet kokiai krizei visuomet reikia finansinių resursų, tai yra natūralu. Šiuo metu turime galimybes gauti pinigų, esame geriau pasiruošę, dabar klausimas, kaip mums tuos pinigus, kuriuos turime ar galime gauti, kaip mes juos suvaldysime. (...) Turime visas galimybes ir dabar yra proceso valdymo klausimas“, – teigė ekonomistas.

ELTA primena, kad prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė Ekonomikos skatinimo ir koronaviruso sukeltų pasekmių mažinimo priemonių planą, kurį sudaro 2,5 mlrd. eurų.

Vyriausybė taip pat atleis mokesčių mokėtojus nuo baudų ir delspinigių, sudarys galimybę atidėti arba išdėstyti išskaičiuoto gyventojų pajamų mokesčio mokestines nepriemokos sumokėjimą. Sustabdomas mokestinių nepriemokų išieškojimo veiksmai, vadovaujantis protingumo kriterijais.

Vyriausybei taip pat suteikiama teisė skolintis papildomai 5 mlrd. eurų.

Priimtomis pataisomis, paskelbus ekstremaliąją situaciją ar karantiną ir darbdaviui dėl to negalint suteikti darbuotojui darbo sutartyje sulygto darbo užmokesčio, valstybės parama sieks 90 proc. nuo darbuotojui priskaičiuoto darbo užmokesčio (tuose sektoriuose, kur nustatyti Vyriausybės apribojimai karantino metu), bet ne daugiau nei 607 eurus „ant popieriaus.“

Kituose sektoriuose valstybės parama sieks 60 proc. nuo darbuotojui priskaičiuoto atlyginimo, bet ne daugiau nei 607 eurus „ant popieriaus.“

Siekiant sustabdyti koronaviruso plitimą, Lietuvoje nuo pirmadienio vidurnakčio iki kovo 30 dienos įvestas karantinas. Šalies piliečiams draudžiama išvykti, uždarytos parduotuvės (išskyrus, maisto ir vaistines) bei kavinės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Runkeliams minimumas, o pedikams seime, vyriausybeje ir prezidenturoj ekstra premijos. Kada tie isgamos susimazins sau atlyginimus? Matyt be AKM-74M neapsieisim.

baisiausia tai,

baisiausia tai, portretas
kad kokia prekybcentrio kasininkė turės dirbti,kad tą atlyginimą gauti, o kiti gaus tą patį už pasivoliojimą ant sofos

Teisinga

Teisinga portretas
Negali taškytis, nes reikia visiems išgyventi.Tik nebeduokit tiem privatininkams kaip lansbergiai ir kt konservos-sušlams ir dar toliau dergs mus ir mūsų Lietuvėlę...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių