Quantcast

Ekonomistas: dvišalė Lietuvos ir Taivano prekyba auga, tačiau iš to labiau išlošia Taivanas

Pernai Vilniuje įsteigus Taivaniečių atstovybę, dvišalė Lietuvos ir Taivano prekyba išaugo daugiau nei perpus – daugėjo tiek į salą eksportuojamų, tiek importuojamų prekių, pastebi ekonomistas Aleksandras Izgorodinas.

Vis tik, pažymi jis, kartu kyla ir prekybos deficitas – Lietuva Taivanui už prekes sumoka 32 mln. eurų daugiau nei Taivanas Lietuvai.

Ekspertas taip pat sutiko, kad ekonominių ryšių tvirtėjimą lėmė ir šylantys abipusiai politiniai santykiai.

„Panašu, kad Lietuvos ir Taivano politinių santykių sustiprėjimas iš tiesų davė vaisių ir padidino prekybą tarp dviejų šalių į abi puses – auga tiek lietuviškos kilmės prekių eksportas į Taivaną, tiek Lietuvos importas iš Taivano“, – Eltai komentavo A. Izgorodinas.

Anot ekonomisto, nuo 2021 m. lapkričio, kuomet Vilniuje buvo atidaryta Taivaniečių atstovybė, tarpusavio prekyba, lyginant su fiksuota analogišku laikotarpiu metais anksčiau, išaugo nuo 29,3 mln, iki 46,3 mln. eurų.

„Taigi, augimas siekia 58 proc., arba 17 mln. eurų“, – teigė jis, kartu pabrėžęs, jog statistika atspindi lietuviškos kilmės prekių eksportą be reeksporto bei bendrą importą.

A. Izgorodinas dalijasi statistika: per pirmuosius keturis atstovybės veiklos mėnesius, lyginant su 2020 m. lapkričio–2021 m. vasario prekybos rezultatais, lietuviškos kilmės prekių Taivano verslas pirko 41 proc., arba 2 mln. eurų, daugiau.

Ekonomisto teigimu, lyginamuoju laikotarpiu išaugo 26 prekių grupių eksportas, nors beveik visą augimo dalį sudarė trijų kategorijų produkcija.

„2021 m. lapkritį–2022 m. vasarį, lyginant su 2020 m. lapkričiu–2021 m. vasariu, lietuviškos kilmės prekių eksportas į Taivaną išaugo 26 eksporto segmentuose – tai yra neblogas rezultatas. Tačiau 90 proc. eksporto į Taivaną prieaugio sudarė trys kategorijos – įvairių chemijos produktų (COVID vakcinų reagentai), medienos, elektros įrangos segmentai“, – tikina A. Izgorodinas.

Jo duomenimis, chemijos produktų pardavimų Taivanui apimtys didėjo 799 tūkst. eurų, medienos – 536 tūkst. eurų, elektronikos – 475 tūkst. eurų.

Ekonomisto vertinimu, 2 mln. eurų eksporto prieaugis nėra didelis.

„Iš kitos pusės, tai yra normalu: 2021 m. Taivanas buvo tik 64-a didžiausia lietuviškos kilmės prekių eksporto rinka, todėl didesniam eksporto į Taivaną augimui tiesiog reikia laiko ir įdirbio“, – svarstė ekspertas.

Importo augimas keliskart didesnis nei eksporto

A. Izgorodinas taip pat akcentavo, kad Lietuvos importas iš Taivano jo lygintu laikotarpiu išaugo 61 proc. (15 mln. eurų) – 13 mln. eurų daugiau, nei augo į salą išvežamų prekių apimtys. Tai, konstatuoja ekonomistas, tik liudija, jog Lietuva iš Taivano atsiveža daugiau prekių, nei salai jų parduoda, tad šylantys tarpusavio santykiai kol kas naudingesni Taibėjui.

„Lietuvos prekybos deficitas su Taivanu išaugo nuo -19,5 mln. eurų iki -32 mln. eurų. Tai reiškia, kad kol kas iš dvišalių Lietuvos–Taivano santykių sustiprėjimo labiausiai išlošė Taivanas“, – teigė A. Izgorodinas.

Jo teigimu, atidarius atstovybę labiausiai augo elektronikos prekių ir komponentų (6,2 mln. eurų), metalų (2,1 mln. eurų), transporto priemonių komponentų (1,9 mln. eurų), mašinų bei įrenginių importas (1,2 mln. eurų).

A. Izgorodinas svarstė, kad, esant neigiamam prekybos balansui, tikslinga aktyviau svarstyti, kaip skatinti lietuviškos produkcijos eksportą į šią Tolimosios Azijos salą.

„Lietuva Taivanui už pateiktas prekes sumoka daugiau nei Taivanas Lietuvai už Lietuvos prekes. Manyčiau, kad, kalbant apie tolesnį Lietuvos–Taivano santykių sustiprinimą, reikia daugiau dėmesio skirti Lietuvos eksporto į Taivaną augimo klausimams“, – įsitikinęs A. Izgorodinas.

Iš viso 2021 m. lapkričio – šių metų vasario mėnesiais Lietuva iš Taivano importavo prekių už beveik 39,5 mln. eurų, į jį eksportavo – už 6,85 mln. eurų.

Daugiausia atsivežta elektronikos, taivaniečiai labiausiai pirko lietuviškus chemijos gaminius

Remiantis A. Izgorodino pateikta statistika, nuo lapkričio iki vasario iš Taivano Lietuva daugiausia importavo elektros mašinų, įrangos, elektronikos prekių bei jų dalių – už 11,3 mln. eurų. Taip pat atsivežta antžeminio transporto priemonių, jų dalių bei reikmenų beveik 6,8 mln. eurų, dar 6 mln. eurų sudarė mašinų bei įrenginių importas.

Apie 3,2 mln. eurų Lietuvai kainavo iš Taivano importuoti plastikai ir jų dirbiniai, o optikos, fotografijos, matavimo, medicinos ir kt. prietaisų atsivežta už 2,9 mln. eurų.

Paklausiausios lietuviškos prekės Taivane tuo pačiu laikotarpiu buvo įvairūs chemijos produktai – jų eksportuota už 1,4 mln. eurų. 1,3 mln. eurų pajamų iš salos pirkėjų gavo medienos ir jos gaminių bei medžio anglių tiekėjai, dar 1 mln. – optikos, fotografijos, medicinos ir kt. prietaisų gamintojai. Elektros įrangos ir elektronikos bei vatos, virvių, lynų ir neaustinių medžiagų ir jų dirbinių eksportas siekė atitinkamai 622 ir 427 mln. eurų.

Pastarųjų eksportas sumažėjo labiausiai – 226 mln. eurų, o 216 mln. eurų smuko optikos ir kt. prietaisų pardavimai Taivanui. Taip pat per metus krito gatavų tekstilės dirbinių, muilo ir skalbiklių, trąšų, mineralinio kuro eksportas.

Tarp įsivežamų prekių labiausiai krito taivanietiškų dažiklių, aliuminio ir jo dirbinių, vario ir jo dirbinių bei organinių chemijos produktų importas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tas

Tas portretas
Iš Lietuviško biznio su siauraakiais šnypštas, tik į bačka krentam visa tauta o dar ožiai kaip visad nurašo viska ant karo su Ukraina.

tai varyk i taivana

tai varyk i taivana portretas
ko lauki senbezda?

Taivanas jega

Taivanas jega portretas
Malaciai kinieciai-taivanieciai, tikrai laukiu kad jie investuotu i Lietuva. Sekmes kovojant su kinijos komunistais jiems!
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių