Quantcast

Ekonomikos komitetas pritarė nepatikimų tiekėjų eliminavimui iš ryšių rinkos

Seimo Ekonomikos komitetas trečiadienį pritarė, kad nepatikimi gamintojai ir tiekėjai Lietuvoje negalėtų dalyvauti elektroninių ryšių rinkoje, ypač diegiant penktos kartos mobilųjį 5G ryšį.

„5G ryšys yra technologinė ateitis, tačiau kartu su jo teikiamomis galimybėmis kyla ir įvairių, taip pat ir saugumo, rizikų“, – posėdyje teigė vienas iš pataisų autorių, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Krašto apsaugos viceministras Margiris Abukevičius įsitikinęs, kad elektroniniai ryšiai yra valstybės turtas, todėl leisdama operatoriams jais naudotis valstybė gali nustatyti tam tikras sąlygas.

Vyriausybinės strateginius sandorius tikrinančios komisijos narys Alminas Mačiulis prašė pavesti Vyriausybei įvertinti pataisas, kurios užkardytų netinkamą veiklą diegiant 5G technologijas. 

„Pataisos svarbios komisijai – gerokai smarkiai plėstųsi komisijos veiklos apimtis“, – sakė jis.  

M. Abukevičiaus teigimu, radijo dažnių 5G ryšiui konkursą reikia skelbti kuo greičiau, o Vyriausybės išvados rengimas terminus atidėtų. 

Įstatymo pakeitimai numato, kad radijo dažniai 5G ryšiui būtų skiriami tik įvertinus, ar šio ryšio tinklams naudojama įranga atitinka nacionalinio saugumo interesus. Krašto apsaugos ministerija nustatys įrangos, kuri bus vertinama nacionalinio saugumo požiūriu, sąrašą.

Ryšių reguliavimo tarnybą ketinama įpareigoti kreiptis į Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisiją dėl 5G tinklams naudojamos įrangos įvertinimo.

Ryšio operatoriai, jau naudojantys šio kriterijaus neatitinkančią aparatūrą ir įrenginius, turėtų juos pasikeisti iki 2025 metų pabaigos. Kitaip jie negalės pretenduoti į valstybės skiriamus radijo dažnius 5G ryšiui. 

Lietuvos karinė žvalgyba Kinijos „Huawei“ dalyvavimą kuriant 5G tinklą yra įvardijusi kaip rizikos veiksnį dėl komunistinės Kinijos įstatymų, įpareigojančių bendroves dalytis informacija su valdžia.

Telekomunikacijų bendrovė „Telia“ visoje Lietuvoje jau pradėjo diegti naujos kartos „Ericsson“ bazines mobiliojo ryšio stotis, kurios pakeis iki šiol naudotą „Huawei“ įrangą. „Telia Lietuvos“ vadovas Danas Strombergas pernai BNS sakė, kad „Telia“ atsisako „Huawei“ įrangos ir dėl geopolitinių priežasčių.

„Huawei“ atstovai tuomet teigė apgailestaujantys, kad „Telia“ sprendimams įtakos daro geopolitika.


Šiame straipsnyje: 5Ginternetas5G ryšys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių