Quantcast

Europos Komisija blogina šių metų Lietuvos BVP prognozę – augs 2,1 proc.

  • Teksto dydis:

Europos Komisija (EK) blogina pernai lapkritį paskelbtą Lietuvos bendrojo vidaus produkto (BVP) prognozę ir mano, kad augimas sieks 2,1 proc. Lapkritį prognozuota, kad BVP augs 2,5 procento.

Tuo metu 2025-aisiais prognozuojamas 3 proc. ekonomikos augimas.

„Lietuvos ekonomika išgyveno sunkesnius 2023 metus, kai bendrasis vidaus produktas mažėjo 0,3 proc., tačiau šiemet turėtume grįžtame į augimo teritoriją“, – pranešime sakė EK atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega.

Numatoma, kad infliacija šiemet sieks 2,4 proc., tokia pati ji turėtų išsilaikyti ir kitais metais. Lapkritį taip pat manyta, jog infliacija turėtų būti mažesnė nei 3 procentai.

„Gamybos, statybos, paslaugų sektorių pasitikėjimo rodikliai kol kas rodo pesimistinius lūkesčius, nors vartotojų pasitikėjimo rodikliai pradėjo gerėti. Tikimasi, kad vartojimas, mažėjant kainų augimui, atsigaus, nors neapibrėžtumas dėl Rusijos karo prieš Ukrainą dar gali vartotojus skatinti didesnę lėšų dalį skirti taupymui“, – sakė M. Vaščega.

Teigiama jog ekonomikos augimo spartėjimą lems atsigaunantis eksportas, vartojimas ir investicijos.

Preliminariais duomenimis, Lietuvos ekonomika 2023 metais smuko 0,3 proc. – šiek tiek mažiau, nei tikėtasi rudenį (0,4 proc.).

Darbo išliko stipri, užimtumas augo, tačiau EK numato, kad darbo užmokesčio augimas sulėtės, palyginti su dviženkliu augimu 2023 metais, bet išliks reikšmingas dėl įtemptos padėties darbo rinkoje ir numatomo minimalaus darbo užmokesčio didėjimo.

Ekonomikos augimo Europos Sąjungoje prognozė 2024 metams sumažinta iki 0,9 proc., palyginti su rudenį prognozuotu 1,3 proc. augimu, o euro zonoje – iki 0,8 proc. (nuo 1,2 proc.). Numatoma, kad 2025 metais BVP augimas ES sieks 1,7 proc., o euro zonoje – 1,5 proc.

Infliacija Bendrijoje turėtų mažėti greičiau, nei prognozuota rudenį. Numatoma, kad infliacija ES šiemet sieks 3 proc., o kitąmet – 2,5 procento.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių