Quantcast

Dzūkai jau pradėjo pavasarinę sėją

  • Teksto dydis:

Lietuvoje daugėja ankštinių kultūrų pasėlių plotų – žirnių ir pupų šiemet ketinama pasėti perpus daugiau nei prieš porą metų.

Nors kai kurie nenašiose žemėse ūkininkaujantys dzūkai, dėl prasto derliaus pernai turėję nuostolių, žirnių atsisako ir viltis deda į avižas, žieminius rapsus ir grikius.

Oras šyla ir laukai apysausiai, todėl Varėnos rajono ūkininkai pradėjo pavasarinę sėją – avižos į dirvą byra trečią dieną. Suvalkijoje dirvos dar šlapios, ten dar nesėjama.

Tolkūnų kaime ūkininkaujanti Petruškevičių šeima avižomis devyniasdešimties hektarų plotą užsės iki savaitgalio. Eilės laukia ir kitos grūdinės kultūros, tačiau pasak specialistų, Dzūkijos nenašios žemės tinka ne visoms.

Lietuvos laukuose itin daugėja ankštinių augalų pasėlių. Grūdų augintojai, norintys gauti tiesiogines išmokas, dalį laukų privalo užsėti daug baltymų turinčiais augalais, daugiausia žirniais ir pupomis. Pernai jų auginta 230 tūkstančių hektarų, daugiausia Kėdainių ir Raseinių rajonuose.

Žemės ūkio ministerija tvirtina, kad žirniai ir pupos apsimoka – gerinama dirva, ūkininkus vilioja neblogos supirkimo kainos ir realizavimo rinkos.

Tačiau kai kurie  Varėnos rajono ūkininkai žirnių atsisako – pernai patyrė nuostolių. Laukuose žiemojo rapsai.

Šiemet varėniškiai planuoja daugiau pasėti grikių – jie gerai dera smėlingoje žemėje.

Grikiai, avižos ir kviečiai Varėnos rajone užima po trečdalį grūdinių kultūrų plotų.

Plačiau apie tai žiūrėkite Rūtos Lankininkaitės ir Giedrės Baltrušytės reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių