Quantcast

Dvi ministerijos susikirto dėl mokesčio „Sodrai“

Vyriausybė trečiadienį iš esmės pritarė, kad nuo kitų metų nedarbo pašalpas, kurias dabar moka Lietuvos darbo birža, mokėtų „Sodra“.

Tačiau Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai teigia buvę šokiruoti, jog ministerijai reikės mokėti „Sodrai“ už įmokų administravimą, todėl galutinį sprendimą Vyriausybė turėtų priimti rugpjūtį.Tuomet ministrų kabinetas grįš tik prie Sveikatos apsaugos ministeriją papiktinusio siūlymo susimokėti „Sodrai“ už privalomojo sveikatos draudimo įmokų administravimą.

„Labai sunerimome, kai “Sodra„ pasakė, kad už sveikatos draudimo įmokų administravimą ir pervedimą į Sveikatos draudimo fondą mes turėsime mokėti 1 proc. nuo surenkamų įmokų. Tai mums kainuos apie 25-30 mln. litų. Esame truputį šokiruoti, juo labiau, jei visa tai įsigalios nuo kitų metų“, - Vyriausybės posėdyje sakė sveikatos apsaugos viceministrė Janina Kumpienė.

Jos teigimu, yra bloga praktika, kai valstybės institucijos ima viena kitai mokėti. Su tuo nesutiko socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

„Tai nėra eksperimentas. Kaip pavyzdį galėčiau paminėti Registrų centro pažymas tiek valstybės, tiek savivaldos institucijoms. Tiesiog institucijos, jeigu vykdo funkciją, jos tarpusavyje ir atsiskaito už tai. Dėl procento, tai manau, kad svarstant įstatymų pakeitimus Seime turėsime galimybę aptarti ir pasverti tuos dalykus. Bet tai tikrai nėra naujovė, kai kalbame apie atlyginimą už vienokios ar kitokios funkcijos įvykdymą. Be to, kitų metų biudžetai bus rengiami rudenį“, - sakė D.Jankauskas.

Tikimasi, kad pakeitus nedarbo pašalpų mokėjimo tvarką, būtų sumažintos Lietuvos darbo biržos sąnaudos, o sutaupytos lėšos galėtų būti skiriamos kitoms su užimtumu susijusioms funkcijoms.

Šiuo metu teritorinės darbo biržos lėšas nedarbo išmokoms ir informaciją gauna iš „Sodros“. Tikimasi, kad pakeitus tvarką, sumažės „Sodros“ informacijų technologijų krūvis, klientų aptarnavimas taptų paprastesnis.Užimtumo rėmimo fonde nedarbo išmokoms šiemet numatyta 276,7 mln. litų.Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pasipriešino, kad šis projektas būtų svarstomas kartu su 2013 metų „Sodros“ biudžeto įstatymo projektu.

„Netikslinga atidėti šių įstatymų projektų svarstymą ir teikti juos kartu su “Sodros„ 2013 metų biudžeto rodiklių įstatymo projektu, nes perdavus nedarbo socialinio draudimom išmokų skyrimą ir mokėjimą “Sodros„ teritoriniams skyriams, “Sodrai„ reikės laiko pasirengti įgyvendinti šiuos pakeitimus - pertvarkyti programinę įrangą ir panašiai“, - rašoma Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos rašte.

Tam, kad nedarbo pašalpas galėtų mokėti „Sodra“, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo keisti „Sodros“, „Sodros“ biudžeto sandaros, Nedarbo socialinio draudimo, Užimtumo rėmimo įstatymus ir jų pakeitimo įstatymus. Nedarbingumo pašalpų mokėjimo perleidimo projektas laikomas vienu svarbesnių šių metų darbų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
reikia panaikinti darbo biržą ir įsteigti agentūrą kuri sektu socialines išmokas gaunančius gavėjus ir tikrint ar jie nepažeidžia įstatymų susijusiu su socialinės išmokos gavimu . panaikinti nedarbingumo pašalpas ir palikti tik socialinę išmoką . O darbo pasiūlą galėtu skelbti seniunijose . Sutaupyti milijonai , surasti pažeidėjai ir nelegalių darbuotojų samdytojai ,. ko pasekoje reikia kelti baudas :) . Na ir dar apie pvm : tai kiek pavagia maršrutiniai mikroautobusai ? kiek pavagia pvm į užsienį vežantys žmones ir siuntinius privatininkai ?

666

666 portretas
norit kad lietuva klestėtu ? ko vyriausybė to nedaro ? kodėl leidžiama vogti pvm ir švaistomi valstybės pinigai kažkokioms darbo biržoms ?

stase

stase portretas
nuo kada Sodra yra nepriklausanti vyriausybei ir Lietuvos biudzetui,baikit mulkinimus,visi dabartiniai pensininkai mokejo mokescius vyriausybei,Tad baikit mulkinimus kur tie fabrikai , gatves ie visa kita kas buvo pastatyta?Ar parduota saviesiems uz 1 lita? Ir nustokit bambinti,kad kazkas islaiko pensininkus ,As pvz,35 m etus mokejau 33 procentus,o jei norit sedet seime tai ir ziurekit kur tos musu lesos idetos!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių