Quantcast

Didžiausi šalies bankai ryšių su nesankcionuotomis Rusijos finansų įstaigomis dar nenutraukė

Netylant diskusijoms apie naujų sankcijų įvedimo poreikį karą Ukrainoje vykdančiai Rusijai ir jai padedančiai Baltarusijai, Lietuvoje veikiantys didžiausi komerciniai bankai tikina taip pat mažinantys santykių su šių šalių finansų įstaigomis apimtis.

Tiesa, bankų atstovai sako korespondentinių santykių iki šiol dar nenutraukę. „Swedbank“, SEB ir „Luminor“ bankų atstovai akcentuoja, kad griežtai laikosi visų jau įvestų sankcijų, tačiau neneigia, jog iki šiol bendradarbiauja bent su viena iki šiol nesankcionuota Rusijos finansų įstaiga.

Korespondentinių santykių su trečiųjų valstybių finansų įstaigomis vykdymas iš esmės reiškia, kad bankas korespondentas teikia paslaugą kitoje šalyje kaip tarpininkas, padedantis atlikti pavedimus ar vykdyti verslo operacijas, taip pat priimti indėlius ir rinkti dokumentus kito banko vardu.

„Swedbank“ santykius su korespondentiniu banku Rusijoje žada nutraukti balandžio viduryje

„Swedbank“ Lietuvoje atstovas spaudai Saulius Abraškevičius tvirtina, kad Maskvos ir Minsko režimams bei jiems artimiems asmenims, verslo įmonėms jau sulaukus tarptautinių sankcijų dėl Ukrainoje tęsiamo karo, tikimybė, kad ribojimų apimtis tik daugės, – auga. Todėl pasiekti Rusijos finansų sistemą bei rinkos infrastruktūrą taps vis sunkiau, klientai bet kuriuo momentu gali netekti galimybės atlikti pavedimus Rusijos rubliais, pažymi jis.

Bankas akcentuoja, kad laikosi visų Jungtinių Tautų Organizacijos, Europos Sąjungos bei Jungtinių Amerikos Valstijų OFAC sankcijų reikalavimų. „Swedbank“ Lietuvoje kovo 24 d. buvo uždaryta Rusijos rublių sąskaita „Sberbank“ banke, o kovo 10 d. Baltarusijos rublių sąskaita „Priorbank“. Įmonės atstovas pažymi, kad santykių su bankais korespondentais Baltarusijoje „Swedbank“ neturi. O su korespondentiniu banku Rusijoje santykius žadama nutraukti dar šį mėnesį.

„Paskelbta, kad nuo 2022 m. balandžio 14 d. „Swedbank“ nebeteiks finansinių paslaugų Rusijos rubliais, įskaitant mokėjimus bei valiutos keitimą (tai yra, paskutinė diena, kai klientai galės naudotis minėtomis paslaugomis RUB yra balandžio 13 d.) sąskaitoje.

Tai reiškia, kad nuo 2022 m. balandžio 14 d. mokėjimai Rusijos rubliais nebebus vykdomi arba jie bus atmesti. Taip pat nuo minėtos datos nebus vykdomi mokėjimai jokiomis kitomis valiutomis, kurių vykdyme dalyvaus „Alfabank“, – Eltai atsiųstame atsakyme rašo S. Abraškevičius.

„Swedbank“ atstovas spaudai atkreipia dėmesį, kad ryšiai su banku Rusijoje gali būti nutraukti ir anksčiau.

„Neatmestina galimybė, kad santykiai su banku korespondentu „Alfabank“ Rusijoje gali būti nutraukti anksčiau nei balandžio 14 d. Apie konkrečius sprendimus šiuo klausimu bus paskelbta, kai tik sprendimai bus priimti ir patvirtinti“, – priduria S. Abraškevičius.

„Luminor“ korespondentinius santykius su Italijos banko filialu Rusijoje ketina sustabdyti „netolimoje ateityje“

Kitas Lietuvoje veikiantis bankas – „Luminor“ vis dar tęsia bendradarbiavimą su Rusijoje veikiančiu Italijos kapitalo banko „UniCredit SpA“ filialu, kuriam sankcijos taip pat nėra taikomos.

„Luminor“ bankas iki vasario 24 d. neturėjo korespondentinių santykių su jokiu Baltarusijos banku. Kalbant apie Rusiją, iki šiol bendradarbiaujama su Italijos banko „UniCredit SpA“ padaliniu Rusijoje „UniCredit AO Russia“, – tvirtino „Luminor“ banko Lėšų valdymo departamento vadovas Baltijos šalims Modestas Juonys.

Tačiau šio banko atstovas akcentavo, kad bendradarbiavimo apimtys su „UniCredit AO Russia“ nuolatos mažinamos, o netolimoje ateityje korespondentinius santykius ketinama apskritai nutraukti.

„Mokėjimus Rusijos rubliais teikiame ribotai ir tik mūsų klientų poreikiams tenkinti. Atsižvelgdami į „Luminor“ banko rizikos apetitą, bendrą geopolitinę situaciją ir mažėjančias klientų verslo apimtis, bendradarbiavimą su šiuo banku palaipsniui mažiname ir ketiname netolimoje ateityje visiškai sustabdyti“, – tikino M. Juonys.

SEB santykius palaiko tiek su Rusijos, tiek su Baltarusijos nesankcionuotu banku

Tuo metu SEB bankas teigė turintis po vieną partnerį banką Rusijoje ir Baltarusijoje. Kaip aiškina banko komunikacijos skyriaus vadovė Ieva Kulvinskaitė, ryšiai su šiomis finansų įstaigomis iki šiol nenutraukti siekiant užtikrinti klientų patogumą.

„SEB bankas iki vasario 24 dienos ir po jos turėjo po vieną banką korespondentą Rusijoje mokėjimams rubliais ir Baltarusijoje mokėjimams Baltarusijos rubliais. Jie nėra sankcionuoti.

Korespondentiniai ryšiai su jais tęsiami siekiant sudaryti sąlygas įvykdyti tarptautinius mokėjimus į Rusiją ir Baltarusiją tiems banko klientams, kuriems jie vis dar aktualūs ir įmanomi laikantis sankcijų“, – SEB banko atsakyme teigė SEB Komunikacijos skyriaus vadovė I. Kulvinskaitė.

Sankcijų iki šiol sulaukė septyni Rusijos bankai

ELTA primena, kad, reaguojant į Rusijos karinę invaziją į Ukrainą, Jungtinės Amerikos Valstijos ir ES kartu su kitomis Vakarų ir Azijos valstybėmis pritaikė Kremliui griežtas ekonomines sankcijas, kurių viena pagrindinių – dalies Rusijos bankų atjungimas nuo tarptautinės bankų mokėjimų sistemos SWIFT.

Nuo SWIFT kol kas atjungti septyni rusiški bankai, tačiau šie apribojimai kol kas nėra taikomi didžiausiam Rusijos bankui „Sberbank“ ir trečiam didžiausiam bankui „Gazprombank“. Per šiuos bankus ES valstybės atsiskaito su Rusija už Maskvos tiekiamus energetinius išteklius, visų pirma – dujas ir naftą.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeSaulius AbraškevičiusRusijos bankaiLietuvos komerciniai bankai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių