Quantcast

Didėja valstybės įmokos į antros pakopos pensijų fondus

  • Teksto dydis:

2021 metais didėja valstybės skatinamosios įmokos į antros pakopos pensijų fondus, todėl auga ir tarifas pasirinkusiems laipsnišką kaupimą.

„2021 metais skaičiuojant valstybės skatinamąsias įmokas bus atsižvelgiama nebe į 2018 metų, o į 2019-ųjų vidutinį darbo užmokestį. Kadangi jis 2019 metais buvo didesnis nei 2018-aisiais, atitinkamai keisis ir valstybės paskata į gyventojų antros pakopos pensijų fondus“, – sakė „Luminor investicijų valdymas“ pensijų produkto vadovė Aistė Paliukaitė.

Papildomą kaupimą pensijai valstybė skatina savo įmokomis. Maksimaliai kaupiantiems gyventojams, kurių įmoka į antros pakopos fondą sudaro 3 proc. atlyginimo, valstybė papildomai kiekvieną mėnesį perveda 1,5 proc. užpraeitų metų vidutinio darbo užmokesčio (VDU).

Dėl to valstybės įmoka paaugs nuo 18,02 iki 19,6 euro per mėnesį.

Pasirinkusiųjų kaupti laipsniškai įmokos pernai siekė 2,1 proc. jų atlyginimo, o valstybė prisidėjo 0,6 proc. 2018 metų VDU, arba 7,21 euro per mėnesį. Šiemet valstybė prisidės jau 0,9 proc. VDU,  todėl jos įmoka sieks 11,76 euro.

Didės ir pačių kaupiančiųjų įmokos – jos augs nuo 2,1 iki 2,4 proc. jų darbo užmokesčio.

Kaip ir kasmet „Sodra“ 2021 metų pradžioje į antros pakopos pensijų kaupimą įtrauks naujus gyventojus, kurie iki šiol pensijų kaupime niekada nėra dalyvavę.

Pasiūlymus tapti antros pakopos pensijų kaupimo dalyviais atsitiktine tvarka parinktoje kaupimo bendrovėje gaus tie gyventojai, kurie į kaupimą nebuvo įtraukti anksčiau ir sausio 2 dieną turės darbo sutartį ar bus vykdantys savarankišką veiklą bei jaunesni nei 40 metų amžiaus.

Gyventojams apie įtraukimą į antros pakopos pensijų kaupimą bus pranešta per „Sodros“ asmenines gyventojų paskyras bei elektroniniu paštu, jeigu gyventojas bus nurodęs jį „Sodrai“. Taip pat vėliau gyventojai bus informuojami ir registruotais laiškais. Tie gyventojai, kurie dalyvauti pensijų kaupime nenorės, turės iki liepos pradžios apie tai pranešti „Sodrai“.

Šiuo metu antros pakopos pensijų kaupime dalyvauja 1,37 mln. šalies gyventojų. Pernai „Sodra“ iš viso į gyventojų sąskaitas pensijų kaupimo fonduose pervedė 417 mln. eurų, iš jų 125 mln. eurų sudarė valstybės paskatos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>Aliui

>Aliui portretas
Pritariu. Tik ar suvoki kiek šiltų vietų teks panaikinti? Tie fondai juk kibiras be dugno ir jokios atsakomybės. Visada viską galimą suversti rinkai, arba eilinę reformą prasukti... Dabar bene vienyntelis brukamas variantas tai ir yra antra pakopą arba gyvybės draudimas. Savarankiškai norintis kaupti iš karto pradedamas reketuoti valstybės mokesčiais. Todėl privalėtu būtį kaip UK, kai savarankiški investuotuojais neapmokestinami ne kaip pas mus iki 500€ o iki 20 000£, paskaičius tų fondų prognozes jie vis tiek eiliniam LR gyventojui daugiau neprognozuoja sukaupti. Arba kaip JAV. Bet lobi valdo ir niekas iš tų kurie prisisiurbė prie to nesuinteresuotas jog žmogelis pats darytų ką ir jie tik be jokių valdymo mokesčių. O ta pagrindinė pasaka GPM lengvata po kokių 10 metuku tiesiog išnyksta nes yra lubos nustatytos. (III pakopos atvejų)

Alis...

Alis... portretas
kiek galima šerti tuos privatininkus?... jei kas nori kaupti,- tegul kaupia savarankiškai... bankrutuos tie fondai po kiek laiko?...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių