Quantcast

Dėl plintančio paukščių gripo vykdoma parduodamos paukštienos kontrolė

Įvertinus dėl paukščių gripo Europos valstybėse susidariusią pavojingą situaciją paukštininkystėje, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai vykdo paukštienos ir kitų gyvūninių produktų patikras mažmeninės prekybos vietose, turgavietėse, sandėliuose ir keliuose.

Tarnyba nurodo, kad vien per šių metų sausį atlikta 740 patikrinimų – įvertinta 1,85 tūkst. tonų gyvūninių produktų, iš jų – daugiau kaip 1 tūkst. tonų paukštienos ir jos gaminių, taip pat beveik 7 tūkst. vienetų kiaušinių atitiktis reikalavimams.

Įvertinus riziką atrinkti 63 paukštienos (kalakutienos, vištienos, antienos) ir kiaušinių mėginiai iš įvairių Lietuvos prekybos vietų, perdirbimo įmonių ir sandėlių. Atlikus mėginių tyrimus paukščių gripo virusu užkrėstos vištienos nenustatyta, tačiau aptikti 4 teigiami Salmonella bakterijų atvejai (lenkiškoje ir vengriškoje paukštienoje).

Iš viso patikrų metu dėl pasibaigusių tinkamumo vartoti terminų, nepateiktų produkcijos kilmę patvirtinančių dokumentų, netinkamo paženklinimo, mikrobiologinės taršos ir kitų pažeidimų neleista realizuoti apie 3,9 tonų nesaugių gyvūninių maisto produktų.

VMVT atkreipia dėmesį, kad visi gyvūniniai produktai, ypač paukštiena, yra priskirtina didesnės rizikos produktų grupei dėl mikrobiologinės taršos, atsekamumo užtikrinimo ir kitų priežasčių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių