Quantcast

Darbuotojų trūkumas: arba neturi kvalifikacijos, arba veikiau renkasi pašalpas

Vis daugiau įmonių skundžiasi darbuotojų trūkumu. Pasak analitikų, šiemet Lietuvoje užimtų darbo vietų padaugėjo 3,5 procento, o laisvų darbo vietų skaičius išaugo beveik dešimtadaliu. Pramonininkai siūlo keisti Darbo kodeksą, supaprastinti įdarbinimo procedūras, taip pat suteikti daugiau galimybių dirbti užsieniečiams.

Čiužinius ir lovas Juodelių kaime greta Širvintų gaminanti įmonė visą savo produkciją eksportuoja. Prieš 3 metus išsinuomojusi patalpas ir pradėjusi veiklą, bendrovė užsakymų iš Olandijos, Skandinavijos šalių turi užtektinai. Norėtų dirbti ir antrą pamainą, bet trūksta darbuotojų.

„Teko pirktis autobusą, teko ieškoti žmonių, ir vežiojamės dalį žmonių iš Vilniaus rajono, nes Širvintų rajonas negali aprūpinti. Šiuo metu mums trūksta 20–30 žmonių. Jei jie būtų, priimtumėm tą pačią minutę“, – sako UAB „Templari“ komunikacijos vadovė Judita Uznienė.

Bendrovė nuolat kreipiasi į Darbo biržą, bet ši ne ką tegalinti pasiūlyti. Trūksta ne tik kvalifikuotų, bet ir pagalbinių darbininkų. Tai tampa daugelio įmonių problema. Ekspertai skaičiuoja, kad šiemet laisvų darbo vietų skaičius išaugo dešimtadaliu, o įdarbinta triskart mažiau. Dalis darbuotojų nėra tinkamai parengti, kiti verčiau renkasi pašalpas.

„Dideli darbo mokesčiai, plius papildomos pašalpos daliai darbuotojų nesukuria papildomos motyvacijos ir noro grįžti į darbo rinką. [...] Reikėtų pagerinti įdarbinimo procedūras, supaprastinti procedūras, kurios susiję su darbuotojų įdarbinimu ir atleidimu“, – teigia Pramonininkų konfederacijos analitikas Aleksandras Izgorodinas.

Pasak analitiko, pramonininkai siūlo suteikti daugiau galimybių įdarbinti užsieniečius, pirmiausiai Lietuvoje besimokančius studentus. Pernai mūsų šalyje gyveno daugiau nei 33 tūkstančiai užsienio šalių piliečių, tačiau leidimų dirbti išduota vos šeštadaliui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na na

na na portretas
šiandien buvau dėl darbo nuėjusi pagal skelbimą, tai tiesiai šviesiai ir pasakė, kad nori jaunesnės darbuotojos. Aš pasakiau, kad tai yra diskriminacija

nekaltink veidrodžio

nekaltink veidrodžio portretas
jei snukis kreivas.Bet kuriam iš tų,atsiprašant "pramonininkų" reikalingas ne darbuotojas, bet vergas-nigeris,kuris dirbtų už šlapią dešrą,o laisvu laiku (jeigu jo bus)-bučiuotų vergvaldžiui į užpakalį. A girdi,pasikalbink kokią nausėdą, nes anie tai tikrai yr kvalifikuoti,i nebranginykai...

NA NA

NA  NA portretas
vargu ar ieškotų darbuotojų ,jei mokėtu adekvatų atlyginimą ________lietuvoje darbdaviai ieško ne darbuotojų ,o vergų ,kurie dirbtu už maistą ,kodėl žmonės , mieliau renkasi užsienį ,ar eina dirbti nelegaliai ,,,,,,sėkmės ,nėra prasmės ,gyventi be prasmės ,,,,,duok ir tau bus atlyginta , dvigubai ,,,,,
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių