Quantcast

Darbo rinkoje krizė – nėra kam dirbti: reikia suprasti, kad pasaulis pasikeitė

  • Teksto dydis:

Užimtumo tarnyboje registruota 8 tūkst. laisvų darbo vietų sezoniniams darbams žemės ūkyje, statybose, apgyvendinimo ir maitinimo sektoriuose. Tačiau dirbti nėra kam, darbuotojų paklausa net keletą kartų viršija darbuotojų pasiūlą. Ką ruošiasi daryti darbdaviai? Apie tai pokalbis su Lietuvos darbdavių konfederacijos vadovu Danuku Arlausku.

– Ar kasmet vis sunkiau darbdaviams rasti darbuotojų?

– COVID-19 laikotarpis ypač išryškino šią problemą, nes kiekvienais metais vis sunkiau rasti. Tačiau jei sunku rasti pastovių darbuotojų, tai dar sunkiau rasti sezoniniams darbams. Mūsų ekonomika pergyvena labai keistą etapą. Manau, kada nors mokslininkai rašys disertacijas. Infliacija didelė, ekonomika lėta, atlyginimai auga, o darbuotojų nėra. Kur problema? Pradėjome nagrinėti. Tai vyksta ne tik Lietuvoje, bet ir Amerikoje. Pasikeitė žmonių poreikiai, kultūra. Tai aiškiai matome. Anksčiau tą spragą buvo galima užpildyti jaunimu, dabar ir problema. Darbdaviai nenori jų priimti, nes sudėtinga žmogų trumpam laikotarpiui įvesti į procesus, gamybą, jie greitai meta ir išeina, jei kas nors nepatinka.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– O jei siūlytų didesnes algas?

– Iš asmeninės patirties galiu pasakyti, kad žmonėms pinigų nereikia. Gyvename naują fenomeną. Gyvenimas susitraukė, žmonės per COVID-19 įprato sėdėti namuose, jiems nereikia daug pinigų. Laikas su šeima ir nedideliais rūpesčiais – mielas. Nemanau, kad turėtume smerkti, tai žmonių pasirinkimas. COVID-19 parodė, kad galima atpiginti gyvenimą ir supaprastinti.

Gyvenimas susitraukė, žmonės per COVID-19 įprato sėdėti namuose, jiems nereikia daug pinigų.

– Tačiau iš santaupų ilgai neišgyvens, kažkada reikės užsidirbti.

– Amerikoje žmonės turi dviem mėnesiams. Mes turime depozite 23 mlrd. eurų, kurie dar nepaleisti į vartojimą. Dar porą metų žmonės turi pinigų. Kurie neturi, jiems ir nereikia. Jie kažkiek prisiduria, kažkiek padirba sezonius darbus neoficialiai.

– Ką daryti darbdaviams?

– Nematau didelės tragedijos. Pramonės evoliucijoje dirbtinis intelektas subankrotins daug verslų, toks gyvenimas. Kas nesugeba kitaip veikti be sezoninių darbuotojų, turės sutrauktą gamybą. Gal turės ieškoti kitų galimybių. Nereikia dramatizuoti, reikia įvertinti, kad gyvename kitoje epochoje, su kitais žmonėmis. Nereikia gąsdinti. Jaunimui niekas neįdomu, jie gyvena savame pasaulyje. Darbdaviams, kurie nesupras, kad pasaulis pasikeitė, bus labai sunku išgyventi konkurencinėje kovoje.

– Ar neišgelbės ir nepadės artimiausiu metu trečiųjų šalių gyventojai?

– Jie nepadės, yra sistema, jiems reikia mokėti ne mažesnį kaip vidutinį sektoriuje atlyginimą. Neįsivaizduoju, kaip galima išsisukti su darbuotojais iš trečiųjų šalių, kai yra tam tikri apribojimai darbdaviams dėl atlyginimų. Iš trečiųjų šalių ir nevažiuos sezoniniams darbams trims mėnesiams. Jie nuvažiuos į Daniją ar Norvegiją, kur gaus daugiau. Turime prisitaikyti ir suprasti, kad nebebus taip, kaip buvo. Reikia daryti išvadas, persiorientuoti, diversifikuoti savo veiklą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

uzraukite nachaliavai dalinamas pasalpas

uzraukite nachaliavai dalinamas pasalpas portretas
nustoti dalinti pasalpas. padaryti taip, kaip kad vakaru vokietijoje po karo buvo. jie visus isvare dirbti ir nustojo dalinti pasalpas isskyrus tikrai negalintiems dirbti. nenori dirbti? dvesk is bado! tik taip sitas nenorincias dirbti tinginiu darbininku ir valstieicu klases galima priversti dirbti.

uzdrausti pasalpas ir problemos nera

uzdrausti pasalpas ir problemos nera portretas
uzdrausti dalinti patvoriniams valstieciams amzinas pasalpas ir atsiras kas dirba. trys menesiai ir pasalpa baigiasi. ir eis patvoriniai dirbti kaip bebrai net blogiausius darbus, kai uzsinores esti.

Kiauleikis

Kiauleikis portretas
Kokiu Kiauleikiu reiktų būti kad taip šnekėti: Iš asmeninės patirties galiu pasakyti, kad žmonėms pinigų nereikia. Jau vargšų klasei reikia užveršti kilpą
VISI KOMENTARAI 100

Galerijos

Daugiau straipsnių