Quantcast

To Lietuvos istorijoje dar nebuvo: kai kurie gaus šokiruojančias sąskaitas už elektrą

  • Teksto dydis:

Nepasirinkę nepriklausomo elektros tiekėjo ir likusieji garantiniame tiekime šį mėnesį turėtų gauti šokiruojančias sąskaitas. 55 centai už kilovatvalandę – tokių kainų Lietuvos istorijoje dar nebuvę. Dar laukia šildymo sezonas ir nelinksmos naujienos, kurie šildosi namus elektra. Apie elektros kainas LNK pokalbis su profesoriumi, energetikos ekspertu Vidmantu Jankausku.

– Kodėl tokia kilovatvalandės kaina? Kodėl rugpjūčio įkainiai šokiruos, kurie pasiliko garantiniame tiekime?

– Ne tik garantinį, bet ir tuos, kurie pasirinko kintamą biržos kainą. Ji irgi išaugo. Pasirinkę garantinę gaus milžinišką sąskaitą. Visi kalbėjome, raginome, bet lietuviai gana inertiški. Buvo tikrai daug kitų bėdų, neaiškumų dėl kompensacijų. Tačiau garantinis dabar daug brangesnis.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

– Kiek brangesnis?

– Blogiausia, kad bjauri formulė. Negalima kaltini ESO. Jiems nurodyta įstatymiškai pasirinkti iš biržos, pridėti 25 proc., persiuntimo kainą, PVM ir išeina daugiau nei 50 centų.

– Tokių kainų turbūt dar niekada nebuvo istorijoje?

– Ne. Net ir Vakarų šalys nemačiusios.

– Ar kainos mažės?

– Tikimės, bet sunku prognozuoti. Baisi panika dėl dujų kelia kainas. Ji pagrįsta, nes neaišku, kiek rusai tieks. Dabar tiekia 20 proc. Šiaurės jūros dujotiekiu, šiek tiek tiekia per Ukrainą. Baimė dėl šaltos žiemos skatina kainų augimą.

Baisi panika dėl dujų kelia kainas. Ji pagrįsta, nes neaišku, kiek rusai tieks.

– Ką patartumėte tiems, kurie liko garantiniame tiekime?

– Reikia pasirinkti tiekėją kuo greičiau – per porą artimiausių savaičių. Nuo rugsėjo gausite jau normalesnę kainą.

– Kokios bus pastovios garantinio teikimo kainos?

– Galima prognozuoti, kad išliks labai aukštos.

– Ar dar gali augti?

– Netikėjau, nes maniau, kad atsiras alternatyvų, galima mazutą deginti, Vakaruose anglis kūrena, vokiečiai apie atomines šneka. Tačiau pakilo 2 000 dolerių už 1 000 kub. m.

– Ką mazutas, be šildymo kainų, dar gali lemti?

– Jei būtų bėdų, manau, galėtų dar pasikurti Elektrėnai ir gaminti elektrą, Vilniaus trečioji elektrinė. Dar turime atsarginių variantų.

– Ar paprastiems vartotojams gali tekti veržtis diržus ir riboti elektros vartojimą?

– Gavus dvigubą sąskaitą tikrai norėsis taupyti. Tikimės, kas stabilizuosis, bet labai neaišku.

– Ar gali augti kaina pasirinkusiems nepriklausomą tiekėją?

– Jie gali atsipūsti, ypač kurie pasirinko anksčiau ir gavo labai gerą tarifą. Jie mokės tol, kol sutartis galios. Nebent gali brangti tinklų įkainiai.

– Ar Vyriausybė imsis veiksmų, kainų lubų?

– Neabejoju, kad Vyriausybė nepaliks nelaimėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Dabar kiek norės tiek kels elektros kainas,nes dabar jau darosi aišku.Buvo sakyta, kad bus kaina 1 kw 0.24 centai Ignityje iki naujų metų ,bus kompensuojama 0.09 centai.Dabar jau atsirado prie 0.24 centų dar skaičiukas, dabartinė kaina be kompensacijos jau 0.248 ct. Aišku dabar jau ,kokių būdu bus vis kitos elektros kainos.

Malė,malė ir primalė

Malė,malė ir primalė portretas
Niekaip negalima suprasti."Patriotai" rėkė,rėkė,kad rusiškų dujų nereikia,kad mes turime laivą,kuris užtikrins ne rusiškų dujų,reikiamą kiekį ir dar pigesnių.Dabar,kaip rusai jums pritarė ir užsuko kranelius,jau kilo didžiulis triukšmas,kad dujos brangs kelis kartus,nes rusai nutraukė dujų tiekimą.Ir vėl kalti rusai. O jau apie tą milijardus kainavusį dujovežį,net nekalbama.Nejaugi jūs medingalviai valdantieji ir kiti nesupratote,kad kitaip ir būti negali?

Sadomazochizmas

Sadomazochizmas portretas
Kada rusai supras, kad putinas labiausiai jų nekenčia. Jis pavertė juos bailių tauta, kurie aklai turi klausyti jo paliepimų. Rusai siunčiami į mirtį ir niekas negali tam paprieštaraut. Mirusiųjų tėvai turi toliau gyventi baimėje kaip nusikaltėliai, negali net palaidoti savo vaiko. Rusija tapo putino mafijos įkaitu. Išvogta, pragerta, nebegerbiama, atstumta, nebegalinti gražiai gyventi ... Kažkokie sadomazochistai. Atsibuskite. Putinas yra didžiausias Rusijos naikintojas ir priešas. Jis yra psichiškai nesveikas, kuris pasiryžęs paaukoti tautiečius rusus savo paranojai patenkinti.
VISI KOMENTARAI 81

Galerijos

Daugiau straipsnių