Quantcast

D. Vedrickas: viešieji pirkimai bus efektyvesni, orientuoti į rezultatą

  • Teksto dydis:

Seimui antradienį pritarus viešuosius pirkimus reguliuojančių įstatymų pataisoms, pirkimai bus efektyvesni ir orientuoti į rezultatą, ne į procesą, sako Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas Darius Vedrickas.

Anot jo, perkančiosios organizacijos galės būti lankstesnės.

„Ženklūs palengvinimai supaprastintuose pirkimuose perkančiosioms organizacijoms suteiks galimybę lanksčiai ir operatyviai reaguoti į kylančius iššūkius“, – tarnybos pranešime teigė D. Vedrickas.

Antradienį Seimas pritarė Viešųjų pirkimų, Viešųjų pirkimų, atliekamų gynybos ir saugumo srityje, Pirkimų, atliekamų vandentvarkos, energetikos, transporto ar pašto paslaugų srities perkančiųjų subjektų, bei Koncesijų įstatymų pakeitimams, kuriuos inicijavo Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

Pataisos numato, kad bus leidžiama pratęsti pasiūlymų pateikimo terminą, jeigu pirkimo dokumentuose bus netikslumų, o jei bus esminių klaidų, perkančioji organizacija galės nutraukti pirkimą.

Atsisakoma prievolės skaidyti pirkimą į dalis, sprendimai turės būti priimami atsižvelgiant į smulkiojo ir vidutinio verslo galimybes. Keičiant sutartis nebeliks ribojimo bendrai sutarties keitimo vertei. Atliekant supaprastintas skelbiamas derybas pirkimų procesą pagreitins ir galimybė praleisti paraiškų teikimo etapą.

Numatoma, kad pasiūlymų tikrinimo dėl jų atitikimo nacionalinio saugumo interesams procesas bus paprastesnis.

„Nors ne visur pavyko pasiekti norimą rezultatą, pavyzdžiui, atitikties nacionalinio saugumo interesams tikrinimo srityje, tačiau, manome, kad pakeitimai įneš aiškumo ir lankstumo – jais sprendžiama problema, kai priežiūrą atliekančios institucijos skirtingai vertina tą pačią situaciją – tokiu atveju šios institucijos turės vadovautis VPT formuojama praktika“, – sako D. Vedrickas.

Pataisomis mažinamas asmenų, apie kuriuos tiekėjas turi pateikti informaciją dėl teistumo, ratas. Reikės tikrinti tik vadovo ir asmens, turinčio teisę pasirašyti tiekėjo finansinės apskaitos dokumentus, duomenis.

Dar vienas pokytis – nuo 2023 metų sausio mažos vertės prekių ar paslaugų viešųjų pirkimų lubos didinamos nuo 58 tūkst. iki 70 tūkst. eurų, o darbų – nuo 145 tūkst. iki 174 tūkst. eurų, atsisakyta pareigos skelbti mažos vertės pirkimų suvestinę. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių