Quantcast

„Verslios Lietuvos“ atstovė: verslininkams reikia bandyti išplaukti į naujus vandenis

Jau daugelį metų JAV gyvenanti ir su versliu jaunimu dirbanti Diana Plačiakienė puikiai suvokia jaunųjų verslininkų perspektyvas.

Atrodo, Lietuvos jaunimas ne tik svajoja, bet ir ima susigaudyti, kas tas verslas bei kam reikalingas verslumas. Konferencija "Silicon valley comes to the Baltics" ("Silicio slėnis ateina į Baltijos šalis" – angl.) šiemet pranoko lūkesčius.

Pasidalijo patirtimi

Jaunuolių, panorusių pasisemti inovatyvių idėjų ar drąsos žengiant pirmuosius žingsnius verslo pasaulyje, į antrąją metinę konferenciją "Silicon valley comes to the Baltics" Vilniuje šiemet susirinko dvigubai daugiau.

Pernai joje apsilankė kiek daugiau nei 2 tūkst.  dalyvių. Šiemet jaunųjų interesantų skaičius išaugo daugiau nei dukart: užsiregistravusių į konferenciją buvo per 5 tūkst. Tokia daugybė šviesaus jaunimo, planuojančio savo kelią į sėkmę, – neblogas ženklas. Lietuva pamažu tampa versli.

Į sostinės "Litexpo" parodų centrą Silicio slėnio (JAV) atstovai atvežė naudingų patarimų, kaip reikėtų elgtis žengiant į verslo pasaulį, ir motyvuojančiai išdėstė savo sėkmės istorijas.
Silicio slėnyje yra susitelkusios bene didžiausios technologijų bendrovės, tokios kaip "Google", "Apple", "Microsoft", "Yahoo", "Linkedin" ar "Yahoo". Būtent šis sėkme dvelkiantis pavadinimas ir 16-a jos atstovų suviliojo jaunuosius verslautojus.

Šiemet daugiau dėmesio konferencijoje buvo skiriama moterų verslumui. Pastaruoju metu itin daug moterų dalyvauja plėtojant technologijų įmones, tad svarbu laužyti stereotipus ne tik JAV, bet ir anapus Atlanto, Baltijos regiono šalyse. Beje, tarp konferencijoje susirinkusio jaunimo buvo išties daug merginų.

Verslumas – tai laisvė

Jau antrus metus renginį organizuojantis Andrius Neviera pabrėžė, kad konferencija – tai ne jaunųjų verslininkų mokykla. Į verslumą reikia žvelgti kur kas plačiau: "Verslumas, primityviai, gali būti verslo įkūrimas, bet kartu tai yra požiūris į gyvenimą, laisvė, tiesiog paprasti dalykai gyvenime, kurie išlaisvina. Mes tai norime diegti savo bendruomenėje, visame regione, nes vakariečiai atvažiavę čia vis dar sako, kad mes labai susivaržę."

Kad ir kokiais tikslais jaunuoliai dalyvauja įvairiuose verslumo projektuose, kurių Lietuvoje pastaruoju metu išties daug, per keletą pastarųjų metų verslumo dvasia šalyje sustiprėjo. Drąsiai galima teigti, kad verslumo įgūdžiai lemia ir tam tikrus mentaliteto pokyčius.

Lietuviai plūsta į Silicio slėnį

Į konferenciją atvyko ir "Verslios Lietuvos" atstovė Silicio slėnyje Diana Plačiakienė. Jau daugelį metų JAV gyvenanti ir su versliu jaunimu dirbanti moteris puikiai suvokia jaunųjų verslininkų perspektyvas.

Tačiau kas labiausiai trukdo lietuvaičiams ir kokių galimybių jie turi išplaukti į plačiuosius vandenis? Apie tai ir dar daugiau – dienraščio pokalbis su D.Plačiakienė.

– Jauniesiems verslininkams dažnai labai sunku rasti investuotojų, įsitvirtinti. Kiek yra lietuvių, kuriems pavyko įsikurti Silicio slėnyje?

– Kol kas yra pasisekę tik "Getjar" vaikinams (sukūrė internetinės mokyklos projektą – red. past.). Jie iš tikrųjų yra įsikūrę Kalifornijoje. Kiek žinau, dar keletui jaunų pradedančiųjų verslininkų pavyko įsitvirtinti JAV.

Šiuo metu didelė banga tokių verslininkų iš Lietuvos plūsta į Silicio slėnį, jie bando, pristato savo idėjas. Vienas jų – Martynas Kairys, kuris intensyviai dalyvauja ten vykstančiuose renginiuose. Kadangi jo produktas yra skirtas Amerikos rinkai, jam labai pravartu sulaukti vietinių reakcijų. Bet konkrečių pavyzdžių, kad kam nors ten būtų pasisekę sulaukti išorinių investicijų, nėra. Vis dėlto manau, kad tai – laiko klausimas. Į Silicio slėnį atvyksta vis stipresnių pradedančiųjų verslininkų komandų iš Lietuvos.

– Kokių problemų kyla jiems ieškant investuotojų Lietuvoje?

– Tik ką susipažinau su vienu didžiausiu investuotojų fondo atstovu. Jis man sakė, kad investuoja beveik į kiekvieną stipresnį lietuvį pradedantį verslininką. Kas mėnesį – bent į vieną.

Tai labai daug. Toje pačioje Amerikoje, Silicio slėnyje, per metus būna tik keletas investicijų. Manau, Lietuvoje reikalai tikrai pajudėjo. Persilaužimas įvyko, tik tiek, kad čia šiek tiek kiti masteliai. Turiu omeny, kiek pinigų iš investuotojų galima gauti.

Kita vertus, pradedantiesiems pačioje pradžioje labai svarbios kad ir mažesnės sumos. Jie turi nuo ko nors pradėti. Tada, pasiekus kitą lygį, galima kalbėti ir apie didesnius pinigus.

Man susidaro įspūdis, kad investicijų yra ir bent jau dauguma stipresnių pradedančiųjų verslininkų dabar dalyvauja įvairiuose projektuose. Į kiekvieną yra investuota, kad jie galėtų toliau augti ir ką nors daryti. Perversmas jau įvyko, tik čia kiti masteliai, šiek tiek kiti fondai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių