Quantcast

D. Misiūnas: dėl „Gazprom“ kainodaros dujos brangs, bet vartotojai to nepajus

  • Teksto dydis:

Rusijos dujų koncernui „Gazprom“ Lietuvos dujų pirkėjams šiemet pasiūlius naują kainodarą, galutinė dujų kaina šiek tiek išaugs, tačiau vartotojai to nepajus, sako energetikos įmonių holdingo „Lietuvos energija“ vadovas. Dalius Misiūnas pabrėžia, kad buitiniams vartotojams šiemet dujos nebrangs.

„Šiai dienai yra nustatyta kaina buitiniams vartotojams, o kiti vartotojai turi susitarimus ir perka dujas rinkos sąlygomis. Buitiniams vartotojams tarifas lieka galioti, ir kol kas nematome, kad jis turėtų ženkliai keistis. (...) Vasarą tarifas bus nustatomas antram pusmečiui ir tada matysime konkrečiau, bet mūsų tikslas yra tuos tarifus išlaikyti stabilius ir jokiu būdu jų nedidinti ir ieškoti galimybių, kaip juos sumažinti. (...) Net jei būtų taikoma nauja kainodara, dujos nebrangs, nes tai nėra tokie dideli pokyčiai. Tam tikras pokytis yra, bet naftos kaina ir toliau krenta, ir tą galima subalansuoti“, - BNS sakė D.Misiūnas.

Premjeras Algirdas Butkevičius ramina, kad dujų kaina gyventojams šiemet neturėtų išaugti.

„Anksti kalbėti apie bet kokį dujų kainos padidėjimą, nes „Lietuvos dujų tiekimas“ derasi su tiekėjais. Įmonė siekia ne tik nedidinti kainų buitiniams vartotojams, bet ir mažinti jas“, - premjero komentarą BNS perdavė jo atstovė Evelina Butkutė Lazdauskienė.

Rusiškas dujas Druskininkams tiekiančios bendrovės „Haupas“ direktoriaus pavaduotojas Donatas Motiejūnas ketvirtadienį BNS pranešė, kad „Gazprom“ trims mėnesiams pasiūlė naują kainos formulę, kuri neleidžia dujoms pigti taip greitai, kaip nafta.

D.Misiūno žiniomis, panašios sąlygos pasiūlytos visiems šalies dujų tiekėjams, tarp jų ir „Lietuvos energijos“ valdomai bendrovei „Lietuvos dujų tiekimas“ (LDT).

„Kol kas mes (LDT - BNS) pagal šitą kainodarą neperkame, nes turime kiekius iš praeitų laikotarpių, o kai priiminėsime sprendimus, tuomet vertinsime. Akivaizdu, kad dėl šitų kainodaros pakeitimų galutinė dujų kaina šiek tiek didėja“, - sakė D.Misūnas.

„Lietuvos energijos“ vadovo teigimu, keisti kainodarą „Gazprom“ privertė piganti nafta.

„Gazprom“ orientuojasi į tą kainodarą, pritaikytą apsaugoti pajamoms, kad nebūtų jie taip stipriai priklausomi nuo krentančios naftos kainos. Manau, kad nepriklausomai nuo to, ar bus vykdomi aukcionai, ar tęsiama veikla dvišalių sutarčių pagrindu, „Gazprom“ stengsis apsaugoti save nuo naftos pigimo ir taikys kitokią kainodaros formulę. (...) Akivaizdu, kad krentanti naftos kaina daro įtaką jų verslui ir keisdami formulę ar kainodarą jie bando reaguoti į tą situaciją“, - teigė D.Misiūnas.

„Haupo“ atstovo teigimu, gruodį „Gazprom“ dujų importo kaina siekė 16,5 euro už megavatvalandę, o sausį dėl naujos formulės ji turėtų siekti jau 19 eurų. D.Motiejūno teigimu, dujų kaina pagal naują kainodarą pradeda lėčiau mažėti maždaug ties 200 JAV dolerių už 1 tūkst. kubų riba. Be to, yra kita sąlyga, jog kaina negali būti mažesnė nei Vokietijos dujų biržoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algirdas

Algirdas portretas
Dar vyksta derybos, o Misiūnas jau pliurpia, kad dujos brangs, kai visa energetika pinga. Esi vienas geriausiai apmokamų vadovų, derėkis, arba keliauk iš šio posto kartu su Masiuliu, iš kur atėjote. Mums tokių derybininkų nereikia

berzelis

berzelis portretas
Be Rusijos duju niekaip?

LT

LT portretas
Nezinau ko siekia Misiunas ,bet su velniu eit oboliaut ....nemanau kas bus?????
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių