Quantcast

D. Matukienė: smulkiojo verslo nuomonės dėl lėšų gynybai niekas neklausė

Smulkiojo verslo nuomonės dėl papildomo krašto gynybos finansavimo neklausė nei valdžia, nei stambusis verslas, sako Smulkaus ir vidutinio verslo tarybos pirmininkė Dalia Matukienė.

„Dėl šių 4 proc. (bendrojo vidaus produkto gynybai – BNS) ir išvis dėl gynybos finansavimo klausimų niekas – nei Vyriausybė, nei stambusis verslas nesitarė su smulkiuoju“, – BNS penktadienį sakė D. Matukienė.

Pasak jos, didžiosios įmonės turi savų interesų gynybos pramonės sektoriuje: „Čia interesų kova, kuriuos gina lobistai“. 

D. Matukienės teigimu, 400–500 didžiųjų įmonių atstovauja šešios–septynios asociacijos ir konfederacijos.

Stambiajam verslui siūlant įsipareigoti savo lėšomis padengti darbuotojų karinius apmokymus ir tam skirti apie 1,2 mlrd. eurų, D. Matukienė sako, kad smulkusis verslas to padaryti negali – šeimos įmonių savininkai, verslo liudijimų turėtojai, užsiimantieji individualia veikla bei mažų ir vidutinių įmonių savininkai neturi tam lėšų: „Kad prisidėtum, reikia turėti.“

Ji siūlo visų pirma revizuoti įvairių karinių mokymų organizatorius.

„Kiek prie ministerijų yra prikurta įstaigų įstaigėlių, kurios moko ir moko ir moko, o iš to nelabai kokia ir nauda mūsų šaliai, nes niekas per daug nei gerėja, nei keičiasi“, – teigė D. Matukienė.

„Mes turėtume ne mokytis šaudyti, o turėtume galvoti, kaip apsiginti taikiai“, – pridūrė ji.  

Seimo vicepirmininkas, Darbo partijos lyderis Andrius Mazuronis penktadienį sakė, jog stambusis verslas turėtų tartis su smulkiuoju ir viso šalies verslo vardu neagituoti, kad gynybai tektų vienu procentiniu punktu daugiau – 4 proc. BVP.

Pasak jo, reikia ne verslo įsipareigojimų savo lėšomis padengti darbuotojų karinius apmokymus, o realių lėšų.   

Finansų ministerija šią savaitę pasiūlė papildomas lėšas gynybai surinkti vienu procentiniu punktu didinant pelno mokesčio tarifą, pakeliant akcizus degalams, tabakui ir alkoholiui, įvedant mokestį daliai draudimo sutarčių, vieneriems metams  pratęsiant bankų solidarumo mokestį, labiau apmokestinant dalį smulkiojo verslo.

Be to, ketinama išleisti gynybos obligacijas, o civilinei saugai kasmet skirti 25 mln. eurų iš savivaldybėms tenkančios gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalies.

Iniciatyvą „4 procentai“ gynybai inicijuoja asociacija „Unicorns Lithuania“, Lietuvos verslo konfederacija (LVK) ir Lietuvos pramonininkų konfederacija (LPK). Palaikymą iniciatyvai išreiškė per pusšimtį didžiųjų Lietuvos verslų ir organizacijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nx

Nx portretas
„Mes turėtume ne mokytis šaudyti, o turėtume galvoti, kaip apsiginti taikiai“ Tegul pasiūlo šią mintį Ukrainai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių