Quantcast

D. Kreivys: su vokiečiais tarsimės, kaip teisingai perskirstyti elektros gamintojų pelnus

Europos Komisijai (EK) siūlant perskirstyti pigiai elektrą gaminančių vėjo, saulės ar branduolinės energijos gamintojų viršpelnius, Lietuvos ir Vokietijos ekspertai ieškos bendro sprendimo, kaip teisingai juos paskirstyti vartotojams, teigia energetikos ministras Dainius Kreivys.

„Sutarėme, kad mūsų ekspertai ir vokiečių ekspertai susės bandant surasti sprendimus, kaip galima šitą situaciją išspręsti. Vienas iš būdų yra toks, kad pinigai būtų skirstomi ne pagal tai, kur elektra yra generuojama, pagaminama, o pagal tai, kur ji yra sunaudojama arba kažkoks vidurinis variantas“, –  penktadienį žurnalistams sakė D. Kreivys, susitikęs su Vokietijos vicekancleriu ir ekonomikos ministru Robertu Habecku (Robertu Habeku).

„Išdėsčiau labai aiškiai, kokios yra problemos, kad pas mus yra generacijos trūkumas, didžiąją dalį elektros mes importuojame, tai reiškia, kad mūsų pinigai jungtimis išplauks į tas šalis, kurios generuoja elektrą“, – pridūrė ministras.  

D. Kreivys penktadienį Briuselyje dalyvavo neeiliniame Europos Sąjungos (ES) transporto, telekomunikacijų ir energetikos ministrų tarybos posėdyje, kur jie aptarė skubias priemones mažinti sparčiai augančios energijos kainas. 

Energetikos ministras anksčiau teigė, kad pasiūlymas vartotojams perskirstyti gamintojų, elektrą gaminančių ne iš brangių dujų, viršpelnius Lietuvai yra visiškai nepriimtinas. Tą patį jis teigė penktadienį pasakęs ir ministrų susitikime. 

„Tai mums yra nepriimtina, nes tai sugriaus, įtakos labai stipriai vidaus rinką, nes kai kurių šalių verslai turės geresnes elektros energijos kainas, taps konkurencingesni prieš mūsų verslus“, – teigė D. Kreivys. 

Vis dėlto, pasak ministro, didesnė dalis Bendrijos šalių tokiam pasiūlymui linkusi pritarti. 

„Mes, kaip Lietuva, turbūt esame prasčiausioje padėtyje visoje Europos Sąjungoje. Netgi latviai turi savo didžiulę hidroelektrinę ant Dauguvos upės, estai turi skalūnus“, – kalbėjo ministras. 

Šalių susitarimas dėl dujų kainų lubų galimas

Pasak D. Kreivio, didelė dalis Bendrijos ministrų pritarė ES pirmininkaujančios Čekijos siūlymui nustatyti dujų kainų lubas. Ministras anksčiau ne kartą teigė, jog toks siūlymas Lietuvą tenkintų labiau, nes užtikrintų mažesnes elektros kainas tiek gyventojams, tiek verslui.  

„Didelė dalis šalių narių pritarė, kad tokios lubos yra reikalingos. Be abejo, kaip jas įvesti geriau, nuomonių buvo skirtingų. Tačiau manau, kad žvelgiant į ateitį šalių narių susitarimas šiuo klausimu tikrai yra galimas“, – sakė D. Kreivys. 

„Be abejo, yra klausimų, kaip finansuoti tas lubas. Jeigu lubos nebus finansuojamos, o bus paprastai uždedamos, gali atsirasti dujų tiekimo problemų“, – teigė ministras.

Šiam pasiūlymui, pasak D. Kreivio daugiausia nepritarė Vidurio Europos šalys, bijodamos prarasti rusiškų dujų srautą. 

D. Kreivys teigė, jog galimas dujų kainų lubų dydis Bendrijos ministrų kol kas nebuvo aptartas.

„Tai yra gili techninė diskusija. (...) Labai tikiuosi, kad po šios diskusijos ministrų taryboje šis pasiūlymas atsiras ant Komisijos stalo darbotvarkėje ir tas lubų lygis bus pradėtas skaičiuoti“, – sakė D. Kreivys.  

Sprendimai dėl energijos kainų mažinimo galimi dar rugsėjį

D. Kreivys sako, kad europiniai sprendimai mažinti sparčiai augančias energijos gali būti priimti dar rugsėjį.

„Ką girdime Briuselio kuluaruose, kad sprendimas gali būti priimtas dar rugsėjo mėnesį ir greičiausiai bus priiminėjamas energetikos ministrų taryboje“, – žurnalistams pentadienį sakė D. Kreivys. 

Pasak jo, Europos Komisija kitą savaitę planuoja apibendrinti penktadienį ministrų pateiktus siūlymus bei suformuluoti galutines išvadas, „kaip būtų galima judėti į priekį“. 

„Supratimas visų ministrų yra labai aiškus – nėra kada labai ilgai tuos klausimus svarstyti, reikia sprendimų čia ir dabar, nes mūsų gyventojai, mūsų verslas neturi laiko laukti“, – sakė D. Kreivys. 

„Bet galutinį rezultatą šios dienos susirinkimo mes pamatysime kitą savaitę, kaip ir visą seką, kaip ir kada tas galutinis sprendimas galėtų būti priimtas“, – pridūrė ministras. 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

kadangi KREIVIUI v a g t i su savais r i z i k i n g a -,

kadangi KREIVIUI v a g t i su savais r i z i k i n g a -, portretas
tai darys su VOKIEČIAIS

Kreiva'Snuki \\\\\.../////

Kreiva'Snuki  \\\\\...///// portretas
kaip nesivyniok,tavo mamos kanaipėj "Moki Veži"-(Vagi) nieko nepirksim,nes tai viskas iš mūsų pavogtų pinigų ta knaipė atsirado.

:)))

:))) portretas
turbut turi nubyret konservastu partijai ir "mamos" imonei...
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių