Quantcast

D. Kreivys: elektra dėl šalčių Lietuvoje dar gali brangti

Energetikos ministras Dainius Kreivys sako, jog Lietuvoje pastaruoju metu pabrangusi elektra gali dar brangti dėl šalčių ir didesnio vartojimo.

„Klausimas taip pat yra ateinantys šalčiai, kurie gali padidinti elektros suvartojimą ir kainas, tai matysime, kokia dinamika išliks, bet gamybos padaugės tikrai ir ta kainos dinamika turėtų būti pozityvesnė“, – trečiadienį žurnalistams Vyriausybėje sakė D. Kreivys.

Anot jo, elektros kainos augimą pastaruoju metu lemia kelios priežastys: Estijoje sugedusi skalūnus deginanti elektrinė, mažesnė vėjo elektros gamyba, be to, dėl pastebėtų defektų neveikiantis galingiausias Europoje Suomijos Olkiluoto atominės elektrinės (AE) trečiasis reaktorius – jį buvo tikėtasi pagaliau įjungti gruodžio mėnesį.

„Tai tos trys priežastys, kurios turėtų spręstis per artimiausius mėnesius, per mėnesį situacija turėtų pagerėti“, – tikino D. Kreivys.

Jo žiniomis, Estijos elektrinė gamybą atnaujinti turėtų pirmadienį, o Olkiluoto AE blokas – kitų metų sausį.

Lietuvos energetikos agentūros duomenimis, vidutinė elektros kaina Lietuvoje lapkričio 25–gruodžio 1 dienomis buvo 317,3 euro už megavatvalandę, arba 26 proc. didesnė nei savaite anksčiau.

D. Kreivys sakė nežinantis, ar Valstybės energetikos reguliavimo taryba gruodžio viduryje patvirtins 56,5 cento už kilovatvalandę visuomeninę elektros kainą (be 28,5 cento valstybės kompensacijos) 2023 metų pirmajam pusmečiui.

„Turbūt ministras niekaip neįtakoja kainos ir jos neskelbia, aš tikrai negaliu pasakyti, kokią tiksliai kainą skelbs reguliatorius“, – teigė G. Kreivys.

Dabar visuomeninio elektros tiekimo kaina nepriklausomo tiekėjo nepasirinkusiems gyventojams yra 33 centai, arba 24 centai su 9 centų kompensacija. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pievos

Pievos portretas
Kuo daugiau vartoji,tuo kaina mažesnė.Bet LT viskas atvirkščiai.Teks pereit prie žvakių ir balanų.

Antanas

Antanas portretas
Suvartojimas turi padidet ,o kaina rinkos

Pikta

Pikta portretas
Juokinga skaityti. Tai kur gi tie tokie bisus šalčiai, kad reikia branginti elektra. Temperatūra nekrenta žemiau -3. O kas bus jeigu spūstels -20. Mokėsim už elektra ir mirsim iš bado. El. tiekėjei galėtu sumažinti savo apetitus.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių