Quantcast

D. Kreivys: blogiausiu atveju, visi „Perlo Energijos“ klientai patektų į visuomeninį tiekimą

Praėjus daugiau nei savaitei po nepriklausomo elektros tiekėjo „Perlo Energijos“ sprendimo vienašališkai keisti fiksuotas kainas pasirinkusių klientų sutartis, energetikos ministras Dainius Kreivys sako, kad Vyriausybė pasiruošusi „bet kokiai įvykių eigai“, taip pat ir „blogiausiam scenarijui“.

„Turime sprendimus visiems atvejams“, – antradienį jungtiniame Ekonomikos komiteto bei Energetikos ir darnios plėtros komisijos posėdyje sakė D. Kreivys.

Anot ministro, blogiausiu atveju visi įmonės klientai būtų perkelti pas visuomeninį tiekėją, o kol tai būtų įgyvendinta, kainų skirtumą kompensuotų valstybė.

„Vyriausybė yra pasiruošusi bet kokiai įvykių eigai, netgi blogiausiam scenarijui“, – tvirtino D. Kreivys.

„Blogiausio scenarijaus atveju visi klientai patektų į visuomeninį tiekimą. O iki tol kaina būtų kompensuojama iki visuomeninio tiekimo lygio. Bet čia blogiausias variantas“, – teigė ministras.

Pasak jo, „Perlas Energija“ savo tolesnius veiksmus viešai turėtų pristatyti ketvirtadienį ir jau turi sprendimą, „kuris tenkins visus“.

D. Kreivys taip pat patikino, kad elektros tiekėjų rinką prižiūrinti Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) dar praeitą savaitę patvirtino ir pateikė gaires, kaip turėtų elgtis „Perlo Energijos“ klientai.

Aiškindamas, kodėl „Perlas Energija“ buvo priversta panaikinti fiksuotos kainos planus, D. Kreivys akcentavo, kad taip įvyko dėl nesuveikusių finansinių instrumentų, kuriais naudojasi nepriklausomi elektros tiekėjai.

„Elektros rinkoje turime didžiulius šokus, kuriuos sukelia šokai bendroje energetikoje. Ir įmonės patyrė didžiulį spaudimą, ypač tie tiekėjai, kurie turi fiksuotas kainas. Spaudimas į finansus yra milžiniškas. Kad įmonės galėtų išgyventi tokius laikotarpius, tam yra draudimo instrumentai nuo staigių kainos šuolių“, – sakė D. Kreivys.

Pasak jo, „natūralu“, kad naujai į rinką atėjęs verslas pirmuosius keletą metų veikia nuostolingai, nors, ministro vertinimu, „Perlas Energija“ prieš smarkiai pakylant energijos kainoms turėjo pakankamai finansinių išteklių dalyvauti rinkoje.

„Perlo“ kapitalizacija, kiek man žinoma, buvo pakankama, tačiau bėda ta, kad nuo šokų, ypatingai aukštų kainų, galima gintis draudimo instrumentais“, – sakė D. Kreivys.

„Šioje vietoje draudimo instrumentai nesuveikė, nes jų konfigūracija, (...) buvo surišta su Suomijos rinka. Joje  išsiskyrė kainos ir draudimas neteko galios, kadangi jis buvo sąlyginis. Todėl visas didžiulis finansinis krūvis „atsigulė“ ant įmonės“, – tęsė ministras.

ELTA primena, kad nepriklausomas elektros tiekėjas „Perlas Energija“ rugpjūčio 5 d. paskelbė, kad nuo rugsėjo 5 d. visų elektros tiekimą fiksuota kaina pasirinkusių įmonės klientų sutartys bus pakeistos ir tiekimo kaina nustatoma pagal elektros kainą biržoje.

Tokį žingsnį neteisėtu pavadino Energetikos ministerija bei VERT, o Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) ketvirtadienį dalį jos sąlygų pripažino nesąžiningomis ir pasiūlė įmonei iki rugpjūčio 26 d. raštiškai įsipareigoti tų sutarties punktų netaikyti. Tai apima nuostatą, jog „Perlas Energija“ turi vienašalę teisę keisti sutarties sąlygas, o vartotojas gali arba su jomis sutikti, arba nutraukti sutartį.

Anot VVTAT, jei „Perlas Energija“ įsipareigos nekeisti klientų sutarčių, tarnyba nutrauks tolesnį sutarties nagrinėjimą, tačiau jei įmonė į nurodymą neatsižvelgs, turės sumokėti iki 100 tūkst. eurų baudą. Tiksli baudos suma siektų iki 3 proc. metinių pajamų praėjusiais finansiniais metais.

Šį tiekėją pasirinkę apie 180 tūkst. buitinių vartotojų, o liepos pradžioje, pasibaigus antrajam elektros rinkos liberalizavimo etapui, „Perlas Energija“ buvo antras daugiausiai sutarčių su klientais sudaręs tiekėjas – jį pasirinko apie 15 proc. 1–5 tūkst. kWh elektros energijos kasmet suvartojančių gyventojų (67 proc. rinkosi „Ignitis“, apie 8 proc. – „Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“).



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
geriausias variantas bus kai si saika kreiv/i/u dulkiasmegeniu paliks visa tai tautai sprest be fasistynes prievartos biurokratelementu nuo kuriu siu klonu makaules neranda iseities o iseitis 1 salin nuo valdymo===

Anonimas

Anonimas portretas
Sitas proletaro keliamas triuksmas del ju nesugebejimo pasikeisti i kita tiekeja primena kvailius, kurie panasiai triuksmauja del uzsidariusios parduotuves. Tipo nezinome kaip i kita nueiti, esame tokie buki.

Keistai

Keistai portretas
smekscioja paraleles i Prancuzijos burzua revoliucija... Tada daug blogio buvo sutramdyta kazkokios paneles Giljotinos pagalba :-D
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių