Quantcast

D. Kreivys: Baltijos šalys spręs, kaip nutraukti SND importą iš Rusijos

Energetikos ministras Dainius Kreivys sako, kad Baltijos šalys ieškos sprendimų, kaip sustabdyti suskystintų naftos dujų (SND) importą iš Rusijos į Baltijos šalis, kuris pernai išaugo daugiau nei du kartus.

Tai ministras teigė aptaręs ketvirtadienį su Latvijos klimato ir energetikos ministru Raimondu Čudaru.

„Sutarėme, kad (suskystintos – BNS) naftos dujos neturėtų būti importuojamos į tris Baltijos šalis. Tai, kaip minėjau, yra trijų Baltijos šalių sprendimas, nes europinių sankcijų joms nėra“, – po susitikimo žurnalistams ketvirtadienį sakė D. Kreivys.

„Latvijos pozicija irgi yra panaši, tai ieškosime bendrų sprendimų, kaip turėtume judėti toliau į priekį“, – pridūrė jis.

„Reuters“ sausio pabaigoje pranešė, kad SND iš Rusijos eksportas į Baltijos šalis pernai, palyginti su 2021 metais, išaugo nuo 159 tūkst. iki 331 tūkst. tonų, iš jų į Latviją – 77 proc. iki 232 tūkst., į Lietuvą – 8,5 karto iki 72 tūkst., į Estiją – 42 proc. iki 27 tūkst. tonų.

Agentūra teigė, kad dalis į Baltijos šalis eksportuotų rusiškų SND buvo perparduodama Ukrainai – vien gruodį šis reeksportas siekė maždaug 15 tūkst. tonų ir sudarė apie 15 proc. visų Ukrainos importuotų SND.

BNS skaičiavimais, kurie rėmėsi Valstybės duomenų agentūros duomenimis, SND importas iš Rusijos pernai sausį–lapkritį, palyginti su tuo pačiu laiku 2021 metais, augo 8,5 karto iki 60,6 tūkst. tonų ir sudarė 54 proc. viso šio kuro importo (112,4 tūkst. tonų). 2021 metais iš Rusijos į Lietuvą importuota 8,6 tūkst. tonų SND.

Tuo metu SND importo iš Rusijos į Lietuvą vertė per šį laiką augo 9,4 karto iki 37,2 mln. eurų.

Energetikos ministerija tai vertino kaip šį kurą importuojančių privačių įmonių „moralinį aspektą“.

BNS kalbinti degalinių tinklų atstovai bei naftos produktų tiekėjai tuomet teigė, kad SND jie dažniausiai įsigyja iš naftos perdirbimo bendrovės „Orlen Lietuva“ ar kitų ES šalių, o Rusijoje tikino šio kuro neperkantys. Anot jų, didesnius rusiškų SND kiekius importuojantys prekiautojai jas galbūt parduoda šildymui arba reeksportuoja.

Pagal kombinuotos nomenklatūros kodus statistikoje SND apima suskystintą propaną, butaną, iki 95 proc. grynumo suskystintą etileną (eteną), iki 90 proc. grynumo suskystintą propeną, buteną ir butadieną bei kitus suskystintus dujinius angliavandenilius.

SND neapima suskystintų gamtinių dujų (SGD), kurių importas iš Rusijos per Klaipėdos terminalą sustabdytas nuo pernai kovo.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

alis...

alis... portretas
perskaičiau ir visai tapau supainiotas...

Šlykštus

Šlykštus portretas
Stribo palikuonis

Kaip Konservas

Kaip Konservas portretas
Taip ir melagis
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių