Quantcast

D. Kreivys: Baltijos šalims tebegresia energetinis šantažas

  • Teksto dydis:

Baltijos šalims tebegresia Rusijos ir kitų trečiųjų šalių energetinis šantažas bei hibridinės atakos, teigia paskirtasis energetikos ministras. Dainius Kreivys žada paspartinti elektros tinklų sinchronizavimą su Europa ir apsaugoti Lietuvą nuo Astravo atominės elektrinės (AE) grėsmių.

„Baltijos šalims būtina susivienyti ties iššūkiais, susijusiais su desinchronizavimu nuo BRELL žiedo ir prekyba elektra su trečiosiomis šalimis. Mes tebeturime klausimų, reikalaujančių sutarimo. Baltijos šalys išlieka pažeidžiamos hibridinėms atakoms, sisteminėms avarijoms (blackouts) ir šantažui, susijusiam su desinchronizavimo eiga ar elektros importu“, – „Verslo žinių“ surengtame Baltijos šalių energetikos forume ketvirtadienį kalbėjo D. Kreivys.

Jis teigė, kad Baltijos šalių ir Europos tinklų nesichroninis darbas yra paskutinė kliūtis, likusi kelyje į visišką regiono energetinę nepriklausomybę, todėl projektas bus spartinamas. Pasak paskirtojo ministro, vis dėlto sinchronizavimui rizikų sukelia pradėjusi veikti Astravo AE.

„Mes kovojame dar viename mūšyje – mūšyje prieš geopolitinį Rusijos projektą – atominę elektrinę, kuri neseniai pradėjo veiklą Baltarusijoje. Tai yra grėsmė net tik mūsų energetiniam saugumui, bet ir mūsų žmonėms bei aplinkai (...) Mūsų Vyriausybė imsis visų būtinų priemonių apginti žmones ir gamtą, ir kad Lietuvos vartotojai nemokėtų už tolesnę šios AE plėtrą Astrave“, – teigė D. Kreivys.

Jis paragino šioje kovoje susivienyti valstybę, verslą ir visuomenę.

Kalbėdamas apie žaliąją kryptį energetikoje, D. Kreivys teigė, kad naujojo ministrų kabineto tikslai  pareikalaus „neįtikėtinų“ pastangų, o kartais teks imtis ir naujų, netradicinių metodų.

„Keliame tikslą 2025 metais turėti instaliuotą atsinaujinančios energetikos elektrinių galią, siekiančią momentinį visos šalies suvartojimą. Tai sudarys apie 2 gigavatus“, – sakė D. Kreivys.

Naujosios Vyriausybės programos projekte rašoma, kad bus spartinama saulės ir vėjo jėgainių plėtra, norima, kad jau 2025 metais būtų instaliuota iki 1,2 GW galios vėjo ir 1 GW galios saulės jėgainių.

Be kita ko, norima kurti pagrindą vandenilio energetikai ir iki 2024 metų visiškai pasirengti  infrastruktūrą pritaikyti transportuoti dujų ir vandenilio mišinį, taip pat siekti, kad iki 2030 metų kas trečias namų ūkis savo reikmėms gamintųsi ir akumuliuotų elektrą.

Vienu iš tikslų nurodoma absoliuti Astravo AE blokada ir jos siekis ES mastu, Vyriausybė laikysis nuostatos, kad jėgainė negali veikti, nes yra nesaugi, o Lietuva nepirks elektros iš Baltarusijos. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ANUPRAS

ANUPRAS portretas
DIDESNIO ŠANTAŽUOTOJO , KAIP KONSERVAI LIETUVA NETURI .

ALGIS

ALGIS portretas
Kol neturit tilto , paprašykit Navickas nuties , o jeigu rimtai tai sėdėkit raukus suspaudę , kad rusai klizmos nepastatytų .

dar vienas Kreivas pridurkas [ sinchronizatorius]

dar vienas  Kreivas pridurkas [ sinchronizatorius] portretas
ciulbet pradejo...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių