Quantcast

D. Kreivys: Astravo AE antrasis reaktorius Lietuvai poveikio neturi

Praėjusią savaitę į Baltarusijos energetikos tinklą įjungtas Astravo atominės elektrinės (AE) antrasis reaktorius Lietuvos elektros sistemai neturi jokio poveikio, sako energetikos ministras Dainius Kreivys.

Vis dėlto, pasak ministro, neaišku, kaip Baltarusijos energetikos sistema galėtų veikti ateityje, jei reaktorius sustotų – tam Baltarusija esą neturi pakankamai rezervų. Tačiau, jo teigimu, tai poveikio Lietuvai taip pat neturėtų.

„Jokio (poveikio – BNS) neturi, nes srautas per Lietuvą yra visiškai nedidelis – apie 200 megavatų. Baltarusija, kad galėtų paleisti šią elektrinę, paprasčiausiai atjungė savo dujinius pajėgimus“, – trečiadienį prieš Vyriausybės posėdį BNS sakė D. Kreivys.

„Turbūt didžiausia rizika atsiranda dėl to, kaip jie planuoja eksploatuoti tą bloką. Kaip žinia, eksploatavimui reikalingi rezervai. Jeigu blokas sustos, kažkas turi jį kompensuoti, ir jie tų rezervų neturi. Blokas yra paleistas, bet kaip jis galės funkcionuoti toliau, mes nematome“, – pridūrė ministras.

Turbūt didžiausia rizika atsiranda dėl to, kaip jie planuoja eksploatuoti tą bloką.

Pasak D. Kreivio, baltarusiai nesilaiko tarptautinių standartų, todėl tai, kad Minskas neinformavo Lietuvos apie reaktoriaus įjungimą, nėra netikėta.

„Nėra ko ir tikėtis iš tokios valstybės, kuri savo teritoriją yra pilnai užleidusi Rusijai, atakuoja teritorijas Ukrainoje, vykdo agresiją (...) Jie niekada nesielgia pagal tarptautinius standartus, kas susiję su Astravo elektrine – nei ją statydami, nei projektuodami, nei paleisdami“, – teigė D. Kreivys.

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ antradienį BNS taip pat teigė, kad į tinklą įjungtas Astravo AE) antrasis reaktorius neturi įtakos Lietuvos sistemai, be to, jokio poveikio nebūtų net ir jėgainę staigiai atjungus nuo tinklo. 

Anot Minsko, antrojo reaktoriaus pramoninį (komercinį) naudojimą planuojama pradėti šių metų spalį.

Viena didžiausių Astravo AE kritikių Lietuva ir tarptautiniai ekspertai teigia, kad jos statyba vyko šiurkščiai pažeidžiant technologinius ir aplinkosaugos standartus. Vilnius ne kartą reikalavo stabdyti jėgainę, kol nebus išspręstos visos saugos problemos.

Baltijos šalys ir Lenkija neperka Astravo AE elektros, tačiau Baltijos šalims vis dar esant bendroje su Rusija ir Baltarusija IPS/UPS sistemoje fiziniai elektros srautai juda tarp šalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
Kaži ko nebedalina jodo tablečių ir nebetriedžia, kad elektrinė nesaugi ? Gal jau tapo saugi ? Ai gi, nėra to paršo Linkevičiaus, kur garsiausiai kriuksėdavo....

Anonimas

Anonimas portretas
Lietuva valdo zulikai,beveik visi zmoniu tironai, ateites nematau lietuvoje,vagiu salis,

DAR JIS NE UZ GROTO ?

DAR JIS NE UZ GROTO ? portretas
Prakalbo lietuvos VAGIS !
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių