Quantcast

D. Grybauskaitė: Lietuva yra tarp finansinių technologijų lyderių

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė įsitikinusi, kad Lietuva turi didelių galimybių technologijų srityje, o finansinių technologijų (fintech) požiūriu šalis jau yra tarp lyderių.

„Per porą metų Lietuvos ekonomikos išskirtinumu pasaulyje tapo finansinių technologijų sektorius – turime daugiau kaip 170 fintech įmonių. Kai kam tai kelia alergiją, pasauliui tai kelia nuostabą ir pasididžiavimą mumis ir kol kas esame lyderiai fintech srityje“, – skaitydama paskutinįjį metinį pranešimą Seime antradienį teigė kadenciją baigianti D. Grybauskaitė.

Pasak prezidentės, Lietuva turi didelį potencialą potencialą bio, kibernetinių bei informacinių technologijų srityse, paslaugų ir gamybos sektoriuose.

„Interneto greitis Lietuvoje – tampa antru pasididžiavimu po krepšinio, o pagal elektroninių paslaugų išvystymą esame pažangiausių ES valstybių penketuke“, – teigė D. Grybauskaitė.

Interneto greitis Lietuvoje – tampa antru pasididžiavimu po krepšinio, o pagal elektroninių paslaugų išvystymą esame pažangiausių ES valstybių penketuke.

Prezidentės teigimu, pasaulyje plėtojantis dirbtiniam intelektui Lietuva tampa žinoma kaip gera vieta inovacijoms ir inovatyvioms investicijoms.

„Šiemet Davose susitarta dėl CERN Verslo ir mokslo inkubatorių steigimo Vilniuje ir Kaune – tai istorinis šansas Lietuvai tapti pažangiausiu technologines naujoves kuriančiu centru visoje Šiaurės Europoje. Tokių centrų čia nėra. Lietuvos studentų išradimai, kaip pasitelkti dirbtinį intelektą, ir mūsų moksleivių robotikos gebėjimai jau dabar stebina visą Europą. Jie grįžta laimėtojais“, – sakė prezidentė.

D. Grybauskaitė įsitikinusi, kad Lietuvos mokslininkai gali prisidėti ne tik prie šalies, bet ir prie pasaulio gerovės.

„Pasaulis laukia inovatyvių sprendimų kovoje su ligomis, netikromis naujienomis, klimato kaita. Mūsų mokslininkai pajėgūs pasiūlyti ne tik šalies ūkiui, bet ir pasaulio saugumui reikalingų išradimų. Būtent tai gali pakeisti šalies ekonomikos struktūrą ir įpūsti spartesnio vystymosi azarto, kai matome globalios ekonomikos lėtėjimą“, – teigė prezidentė.

Energetikoje ragina nesidairyti atgal

Realizuodama strateginius energetinius projektus Lietuva negali dairytis atgal ir privalo orientuotis į Vakarus, teigia prezidentė Dalia Grybauskaitė. Antradienį skaitydama paskutinį metinį pranešimą Seime prezidentė taip pat pabrėžė, kad Lietuva turi toliau siekti Astravo atominės elektrinės (AE) Baltarusijoje uždarymo.

Kalbėdama apie Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimą su žemynine Europa, prezidentė pažymėjo, kad su energetika dažnai susijusi ir politinė įtaka.

„Su Europos Komisija jau pasirašėme politinį susitarimą dėl Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacijos su Vakarų Europos tinklais, o šį mėnesį pasirašysime galutinį detalesnį susitarimą Briuselyje, kai aš vyksiu į Europos (Vadovų – BNS) Tarybą. Tai nesidairykime atgal, į Rytus, nes puikiai žinome, kad BRELL žiede iš Maskvos dispečerinių sukasi ne tik elektra, bet ir politinė įtaka“, – tvirtino D. Grybauskaitė.

Ji taip pat pabrėžė, kad Lietuva privalo išlaikyti griežtą poziciją dėl Baltarusijos statomos Astravo AE.

„Kaip ir Astravo atominėje. Espo šalys pripažino, kad ji pastatyta ant nesaugios aikštelės. Ne apie jos saugumą eina kalba. Eina kalba apie nesaugią aikštelę. Vadinasi, čia negali veikti jokia elektrinė. Todėl būtina toliau siekti Astravo elektrinės uždarymo apskritai. Nesidairykime atgal, o galvokime apie Lietuvą dar po 30 metų“, – kalbėjo prezidentė.

Pasak jos, Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo sėkmė Lietuvoje atnešė naudos ir kitoms valstybėmis.

„Lietuviškomis SGD terminalo įgyvendinimo patirtimis, kurios padėjo mums užtikrinti dujų tiekimo alternatyvas, naudojasi ir kitos pasaulio šalys. Mūsų iššūkiai taip pat tampa visos Europos iššūkiais ir visos Europos rūpesčiu. Europa yra mes“, – pabrėžė prezidentė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaji

kaji portretas
uzruke ,kad tai veza.

Nu jo

Nu jo portretas
Mažai kur kitur taip yra, kad klientai už savo pinigus bankams mokėtų. Atsilikusiose valstybėse, pavyzdžiui, tokioje Kanadoje, bankai klientams moka, kad tik klientai jų banką pasirinktų. Palūkanos, tiesa, mažos, bet vis dėlto bankas moka tau, o ne tu bankui. O jau kad strigtų elektroninė bankininkystė kiekvieną savaitgalį - čia turbūt išimtinai mūsų "finansinė technologija"...

Taip taip

Taip taip portretas
šitas kalbū apie aukštas texnologijas lygis atitinka skurdo Lietuvoje lygį. Tik pirmuoju lygiu ponia ir jos vadovaujama Valstybės valdžia stropiai rūpinasi o va antrasis niekam neįdomus, apart postringavimus kad skurdo lygį turi mažinti ..patys žmonės(NVO, savanoriai, labdaringos organizacijos bei fondai)
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių