Quantcast

A. Butkevičius: naujos atliekų deginimo gamyklos bus kontroliuojamos valstybės

Premjeras Algirdas Butkevičius pareiškė, kad privataus kapitalo biokuro jėgainės neužtikrina kur kas pigesnės šilumos energijos, todėl naujos atliekų deginimo gamyklos Vilniuje ir Kaune turės gauti valstybinės reikšmės statusą ir bus kontroliuojamos valstybės.

„Mes matome, kad pastatytos kai kurios įmonės - ir nenorėčiau tik įvardinti pavadinimų, jūs galite patys pasidomėti, kurios yra paskutinės pastatytos, naudojant biokurą - tose naujose elektrinėse, gaminančiose šilumos energiją, kaina yra mažesnė puse procento, lyginant su pagaminta, naudojant dujas. Nors mes puikiai žinome, kad savikaina yra beveik du kartus mažesnė. Mes negalime leisti, kad valstybėje tokie dalykai būtų“, - trečiadienį žurnalistams po Vyriausybės posėdžio sakė ministras pirmininkas.

„Kitą kartą galbūt geriau sustabdyti procesą keliems mėnesiams, bet pasiekti teigiamą rezultatą, negalime su tokiais dalykais taikstytis ir tikrai aš nesitaikstysiu“,- pridūrė premjeras.

Vyriausybė trečiadienį nusprendė, kad atliekų deginimo gamyklos bus statomos, tik gavus specialųjį statusą, o 51 proc. tokių bendrovių akcijų priklausys valstybei.

Pasak A.Butkevičiaus, Vyriausybės nutarimas galios Vilniaus ir Kauno miestuose statomoms atliekų deginimo gamykloms.

"Diskusija vyko dėl šilumos energetikos pertvarkos, daugiau susieti su Vilniaus ir Kauno miestais, ir šiandien priimtas nutarimas leis kurti specialiosios paskirties akcines bendroves, kuriose 51 proc. akcijų priklausys valstybei, 49 proc. galės priklausyti ir privačiam verslui, taip pat ir savivaldybėms", - aiškino premjeras.

Vasario pradžioje A.Butkevičius vėl prabilo, jog šilumos ūkis turi būti valdomas valstybės. Idėją apie šilumos ūkio perdavimą valstybės žinion premjeras yra išsakęs ir prieš metus.

Vyriausybė trečiadienį pritarė, kad atliekas deginanti šilumos ir elektros gamybos jėgainė valstybinės reikšmės objektu būtų pripažįstama, jei degintų daugiau nei viename regione susidarančias atliekas, o jos 51 proc. akcijų priklausytų valstybei.

Teismas vasario viduryje atvėrė kelią koncerno „Icor“ ir Vilniaus savivaldybės valdomos įmonės „Reenergy“ 240 mln. litų vertės atliekų deginimo gamyklos statybai Vilniuje. 51 proc. „Reenergy“ akcijų valdo Nyderlanduose registruota su "Icor" susijusi įmonė „Helvita Holding“.

Šis sprendimas sujaukė valstybės valdomos energetikos įmonių grupės "Lietuvos energija" planus Vilniuje ir Kaune investuoti į šilumos gamybą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

premjierui

premjierui portretas
o kas kontroliuos Klaipėdos Fortumą ? Niekas ? Na žinote kažkaip nepadoru klaipėdiečių atžvilgiu .

premjerass

premjerass portretas
jau zinom ta ''valstybes'' kontrole.geriau jau taboras kontroliuotu,nors tada niekas nepavogtu nieko :)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių