Quantcast

Būsto kainos muša naujus rekordus, bet rugpjūtį bus dar blogiau?

  • Teksto dydis:

Būsto kainos muša naujus rekordus. Didžiuosiuose šalies miestuose nerasite kvadratinio metro už mažiau nei tūkstantį eurų. Labai pabrango ir butų nuoma, su nerimu laukiama rugpjūtį miestus užplūstančių studentų, kurie kainas gali kilstelti dar, praneša LNK.

Netoli Zujūnų, maždaug 10 km nuo sostinės centro stovi dar pilnai neįrengti kotedžai, kurių kaina yra brangesnė nei kada buvo.

„Turime 80 kv/m kotedžą, kuris atitinka didelį 3–4 kambarių butą. Jo vertė per paskutinius pora metų pabrango beveik dvigubai. Nepaisant to, kad kainos didėja, panašu, kad mes dėl šito kotedžo greitu metu ir susitarsime“, – apie vieną iš kotedžų kalbėjo NT brokeris Šarūnas Kaniava.

Du kartus per porą metų pabrangę kotedžai ar butai jau nieko nestebina. Būsto kainos rekordus muša ne tik Vilniuje, bet ir visuose didesniuose šalies miestuose. 

Birželio mėn. duomenimis, sostinėje kvadratinis metras kainavo per 2 300 eurų, Kaune ir Klaipėdoje – apie 1 600 eurų, Šiauliuose ir Panevėžyje kvadrato kaina pasiekė tūkstantį eurų.

„Brangsta visas būstas. Matome labai didelį augimą naujos statybos sektoriuje, kadangi čia yra dar didesnė problema su nauja pasiūla. Taip pat brangsta ir senos statybos būstas, ypatingai renovuojamas arba jau renovuotas. Brangsta ne tik didmiesčiuose, bet ir mažesniuose miesteliuose“, – teigė NT rinkos ekspertas Raimondas Reginis.

Vien šiemet būstas Lietuvoje pabrango kiek daugiau nei penktadaliu. Nors kainos sparčiai kilti jau neturėtų, tačiau, pasak kai kurių ekspertų, lubų dar nepasiekė.

Brangsta ne tik didmiesčiuose, bet ir mažesniuose miesteliuose.

„Tikėtina, kad nemaža dalis pirkėjų vis tiek renkasi pirkti būstą, kaip apsaugą nuo infliacijos. Nuomos rinkose sparčiai padidėjus kainoms, kai kurie gyventojai persvarsto nebesinuomoti, o pirkti, nes pirkti tampa pigesne alternatyva, nepaisant tų didelių kainų“, – aiškino NT rinkos ekspertas Arnoldas Antanavičius.

„Nuosaikus kainų augimas, kuris galėtų sudaryti nuo 2 iki 3 proc. – galėtume tokio kilimo tikėtis vien dėl savikainų augimo, infliacijos, darbo užmokesčio kainos augimo, statybinių žaliavų kainų augimo ir pan.“ – teigė „Citus“ investicijų ir analizės vadovas Šarūnas Tarutis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Tačiau kiti rinkos dalyviai sako, kad rekordinių kainų laikas eina į pabaigą ir erdvės augti būsto kainoms, bent jau sostinėje, nėra daug.

„Dabar kai kurios žaliavos jau pinga, pavyzdžiui metalo kainos kiekvieną mėnesį po truputį leidžiasi žemyn, kitos medžiagos dar ne, kai kas dar truputį kyla, bet visumoje mes jau galime pastebėti tam tikrus stabilizavimo ženklus ir statybų kaštuose“, – kalbėjo „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis.

Beveik trečdaliu šiemet išaugo ir būsto nuomos kainos. Kai kurie ekspertai tikina, kad šį rugpjūtį bus dar blogiau.

„Šis sezonas, kaip mes vadiname „studentų sezonas“, bus nelabai malonus tiems, kurie ieško būsto, nes teks konkuruoti visiems vienu metu. Konkuruoti rinkoje, kurioje būstų nėra daug, nes yra ir studentų, ir atvykėlių iš kitų šalių, kurie čia atvyksta laikinai, kurie atvyksta dirbti“, – prognozavo R. Reginis.

Studentų atstovai neneigia, kad dalis jų butų ieškos, tačiau daugumai nuomos kainos jau per aukštos.

„Atsižvelgiant į tai, kad nuomos kainos išties yra didelės ir tikrai ne kiekvienam studentui įkandamos, tai greičiausiai studentai rinksis bendrabučius, kuriuos siūlo aukštosios mokyklos, kad tiesiog turėtų, kur apsigyventi studijų laikotarpiu“, – sakė Lietuvos studentų sąjungos viceprezidentas Paulius Vaitiekus.

Kad nuomos kainos pasiekė lubas mano ir kai kurie ekspertai.

„Natūralu, kad atėjus šildymo sezonui, ypač dabar, kai šviečiasi aukštos šildymo išlaidos, vargu, ar nuomotojai norės laikyti tuščius butus. Gali būti, kad prasidės tam tikros nuolaidos rudeniop ir tas dabartinis kainų lygis jau yra lubose“, – svarstė A. Antanavičius.

Opozicija net siūlė nustatyti nuomos kainų lubas, tačiau finansų ministrė tam nepritarė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nustokite

Nustokite portretas
kliedeti, Panevėžyje lb pigūs butai. Parduodant net neverta remontuoti, nes neatsiperka. Tie patys pardavime stovi jau metus, kurių kainos didesnės, o tokios pat kvadratūros maža kaina, parduodami greitai.

Kad

Kad portretas
Nezinau ar daug kas gali nusipirkt siuo metu buta tokiom kainom pajamos tai nepadidejo gyventojams cia bumas buvo pries 5 m, ir man teko tada pirkt ir laukt is banko paskolos buvo pigu 50 tukst, kainavo o dabar virs 100 tukst, .

bus kaip su gpu kortom

bus kaip su gpu kortom portretas
dar visai neseniai spekuliantai jas pardavinėjo dvigubai brangiau o dabar jau ir už savikainą jų nebeperka
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių