Quantcast

Brangus valstybės eksperimentas su alkoholiu: ko laukti?

Naujoji valdžia pasišovė didinti akcizus alkoholiui. Remiantis parengto įstatymo projektu, ketinama iki 2020 metų suvienodinti skirtingiems alkoholiniams gėrimams taikomus akcizų tarifus. Daugiausiai šie didėtų alui, vynui bei kitiems silpnesniems alkoholiniams gėrimams. 

Vadinasi, mažiausiai dėl to pabrangs spiritiniai gėrimai, o daugiausiai – alus. „Jau logiškiau būtų bet kokį alkoholį skelbti už įstatymo ribų“, – neapsikentusieji komentavo dviprasmiškai vertinamus valdžios užmojus.

Ko siekiama šiuo sprendimu ir kokių pasekmių galime sulaukti ateityje?

Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys konservatorius Antanas Matulas:

Akcizą reikia didinti, bet proporcingai

– Daug metų atidaviau kovai su alkoholizmu šalyje. Dažnai buvau vienišas ir paprastai su tuo reiškiniu kovojo tik Sveikatos reikalų komiteto bei pavieniai Seimo nariai. Tad man tikrai imponuoja tai, jog atsirado dauguma, kuri skelbia kovą su alkoholizmu valstybiniu prioritetu.

Mūsų šalyje maždaug šešiasdešimt stipriųjų ir apie keturiasdešimt silpnųjų suvartojamų alkoholinių gėrimų santykis. Europoje tas santykis yra atvirkščias.

Tiesa, kai kurios siūlomos priemonės abejotinos. Siūloma ženkliai daugiau didinti akcizą vynui ir alui ir labai nedaug stipriesiems gėrimams. Tai yra ne tik neracionalu, bet ir kenksminga sveikatai, nes Lietuvoje suvartojama labai daug stiprių alkoholinių gėrimų. Mūsų šalyje maždaug šešiasdešimt stipriųjų ir apie keturiasdešimt silpnųjų suvartojamų alkoholinių gėrimų santykis. Europoje tas santykis yra atvirkščias.

Žiūrėkite, po ketverių metų taip didinant akcizą, ką ruošiasi daryti valdantieji, alus kainuos dvigubai brangiau, vynas irgi gerokai pabrangs, o blogos degtinės butelį galėsi nusipirkti už keturis eurus su trupučiu. Tai – klaida. Akcizą reikia didinti, bet proporcingai visoms alkoholio rūšims. Pats principas taikyti akcizą pagal alkoholio laipsnį, kiek žinau, priimtas vienoje ar dviejose Europos Sąjungos valstybėse.

Lietuvos aludarių gildijos prezidentas Saulius Galadauskas:

Pratins prie stipresnių gėrimų

– Vertinant sveikatos požiūriu, toks sprendimas bus lemtingas gyventojų sveikatai, nes tokiu būdu stumiama vartojimo kultūra stipraus alkoholio link. Akivaizdu, jeigu dabar už degtinės puslitrį galima nusipirkti aštuonis buteliu alaus...

Įsivaizduokite, ar kas nors išgeria vienu prisėdimu aštuonis butelius alaus taip lengvai kaip butelį degtinės? Bet jeigu po akcizo suvienodinimo bus galima nusipirkti keturis butelius alaus vietoj butelio degtinės, tiesiog stiprus alkoholis bus smarkiai patrauklesnis. Gali būti padaryta labai didelė žala.

Manau, kad tai - didelė klaida. Galbūt tai yra spiritinių gėrimų gamintojų ir importuotojų, nes beveik visas spiritas yra importuojamas, pasekmė. Galbūt nepatyrusiems, ekonomiškai studijų neatlikusiems ir neįsigilinusiems žmonėms pakišo tokią mintį. Iš tiesų yra labai didelis skirtumas, kokio stiprumo alkoholis geriamas.

Remiantis Europos Komisijos rekomendacija, minimalus tarifas alui yra 1,87, o spiritiniam gėrimui vieno laipsnio apmokestinimas – 5,50. Vadinasi, tris kartus didesnis spirito vieno laipsnio apmokestinimas rekomenduojamas Europos Komisijos nustatant minimalius tarifus.

Mano manymu, tai yra pražūtinga politika ir tada jau iš tiesų būtų logiškiau bet kokį alkoholį skelbti už įstatymo ribų.

Lietuvai akcizo suvienodinimas alkoholiui bus eksperimentas, kuris valstybei gali labai brangiai kainuoti.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas:

Gali labai brangiai kainuoti

– Absoliučiai didžiojoje Europos Sąjungos ir pasaulio valstybių dalyje akcizai yra diferencijuojami pagal alkoholinio gėrimo rūšis arba kategorijas. Vis tiek valstybė pasirenka, apskaičiuoja, kiek kainuoja pagaminti alų arba stipresnius gėrimus, kiek norima skatinti vieną ar kitą pramonės sritį arba kuria linkme kreipti vartojimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pb

pb portretas
tik nereikia GĄSDINTI ! -- mažiau gersime ir SVEIKATAI ir KIŠENEI bus geriau, išvengsime gyvenime daug TRAGEDIJŲ ir NELAIMIŲ.

Nieko naujo

Nieko naujo portretas
Kaip visos kitos valdžios, taip ir šita bando pelnyti populiarumą pigiausiu būdu: draudimais, baudimais ir "negerų" prekių kainų kėlimais. Užuot darbą dirbę, vaidina dirbančius. Taip lengviausia. Girtuoklystė tikrai bjaurus dalykas, bet tokiais metodais jos nesumažinsi, tiktai pilstukynus paremsi. Užtat be jokių pastangų pelnysi aršių antialkoholistų (visiški abstinentai dažniausiai tiesiog buvę alkoholikai) liaupses. O nukentės, kaip visada, tie, kas vartoja saikingai ir smegenų neprageria.

minde

minde portretas
nieks per prievarta negirdomas gerimo kulturos nera kaip ir darbo kaime gyvenasm kaimieciai valdo.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių