Quantcast

Bitininkai nepasiūlys vėlyvojo medaus

Paskutinį vasaros mėnesį bitininkų laukia didžiausias darbymetis. Surinkus rugpjūčio medų reikia paruošti bites žiemai – pagydyti, pamaitinti.

Medunešis šiemet prastesnis už pernykštį, pastebi Molėtų rajono bitininkai.

Luokesos miestelyje gyvenanti Genovaitė Vidžiūnienė turi tik vieną avilį, bet sako, kad jos bitės darbščios. Prasidėjus lietui bites šiek tiek sustojo nešti medų – todėl pažiūrėjusi į avilį nusprendė nekopinėti medaus.

Rugpjūčio pradžioje kopinėto, dar kupino vasaros žiedų ir aromato atspalvių medaus Kėdainių, Panevėžio ir kitų rajonų bitininkai iš avilio prisuko beveik šimtą kilogramų, tačiau molėtiškiai apie tokį derlių gali tik pasvajoti.

„Pas mus, geriausiu atveju, 30 kilogramų, ir dar reikia pasėti medingųjų augalų. Nes čia, aplinkui, žvyrynai“, – paaiškino bitininkas Antanas Žirnelis.

Bitininkas prieš dešimtmetį turėjęs trisdešimt, dabar laiko 15 avilių. Pasak A. Žirnelio, vasara bitėms nepalanki – medunešis prastesnis už pernykštį. Norėdami kompensuoti nuostolius medų eksportuoja į Europos Sąjungos šalis.

„Didieji bitininkai sufasuoja į medines statinaites ir veža į Norvegiją, Skandinavijos šalis. Ten žymiai brangiau moka, o Lietuvoje medus irgi turėtų būti brangesnis   – dabar po 5–6 eurus“, – skaičiuoja A. Žirnelis.

Pasak bitininko, gero, kokybiško medaus pigiai nenusipirksi, todėl rinką užpildys produkcija iš Azijos. Pasak bitininko, kol kas medaus pasiūla pranoksta paklausą. Tiek, kiek jo išsukama per sezoną Lietuvoje, pakaktų trejiems ar ketveriems metams.


Šiame straipsnyje: medusbitininkystėmedaus kaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių