Quantcast

Be agentūros – nė iš vietos

Gudragalviai, prisistatantys nekilnojamojo turto brokeriais, pelnosi iš nieko apie tai nenutuokiančių žmonių. Įtariama, kad jie surenka asmeninius duomenis ir informaciją apie nuomojamą ar parduodamą būstą ir už tai ima pinigus.

Virto Sizifo darbu

Klaipėdietė Onutė tai patyrė savo kailiu. Pensinio amžiaus moteris jau kurį laiką bando išnuomoti butą. Tačiau stengiasi išvengti nekilnojamojo turto agentūrų paslaugų, kurios jai – per brangios. Nuomininkų ji ieško pati.

Porą savaičių Onutė kabino lapelius su savo kontaktiniais duomenimis ant netoli jos namų esančio prekybos centro skelbimų lentos. Klaipėdietė stebėjosi, kodėl tokiu paklausiu nuomai metu niekas nė nepasiteirauja apie būstą.

Tik prieš kelias dienas pensininkė susizgribo, kad jos skelbimai nuo stendo žaibišku greičiu dingsta dar tą pačią dieną.

"Niekaip negaliu rasti nuomotojų, o agentūros paslaugomis naudotis nenoriu. Labai jau brangiai kainuotų. Kasdien po du kartus prikabinu po dešimt lapelių su savo telefono numeriu. Net pikta, nueinu už kelių valandų, žiūriu, kad trys jau nuplėšti, o niekas neskambina. Svarstau, kodėl? Ateinu dar po kelių valandų – nebėra nė vieno lapelio. O telefonas vis tiek tyli", – nesuprato pašnekovė.

Platina asmeninius duomenis

Kitos dienos rytą ji viską pakartojo iš naujo – priklijavo gausybę skelbimų, tačiau po kiek laiko lenta vėl liko tuščia.

"Tai kaip aš galiu ką nors išnuomoti? Juos plėšo nekilnojamojo turto agentai ar bent jau save tokiais laikantys asmenys. Patys dalija mano numerį, tačiau nenori, kad kas nors apie tai nemokamai sužinotų. Mačiusi moteris mane informavo, kad taip elgiasi jau ne vieną žmogų apgavusi ir mieste gerai žinoma veikėja", – piktinosi Onutė.

Moteris spėjo, kad jos skelbimus pasisavina Taikos prospekte įsikūrusios agentūros "Butų nuoma" atstovai. Šios įmonės veikla jau ne kartą buvo apskųsta uostamiesčio pareigūnams.

"Žmonės agentūros savininkę jau atpažįsta, ji kaip tik yra įsikūrusi netoliese. Negi laisvoje valstybėje tapo neįmanoma ką nors įsigyti ar parduoti be tarpininkų?" – retoriškai klausė pašnekovė.

"Ne policijos kompetencija"

Klaipėdiečiai jau daug metų skundžiasi dėl nekilnojamojo turto agentūros "Butų nuoma" veiklos. Tačiau pažaboti tokio lengvo pasipelnymo šaltinio nepajėgia net pareigūnai.

Įmonės savininkė Ina Gaižutienė pareigūnams sakė gaunanti informaciją iš pačių butų savininkų bei viešai prieinamų šaltinių – tai yra skelbimų internete, spaudoje, kabančių viešose vietose. Už tokius veiksmus nėra baudžiama.

Esą surinkti duomenys pateikiami įmonės klientams, kurie sumoka vienkartinį negrąžinamą mokestį ir už rezultatus agentūra neatsako.

Klaipėdos miesto policijos komisariatas pernai sulaukė septynių skundų dėl šios įmonės veiklos, šiemet – dar tiek pat.

Buvo atliekami tyrimai. Vis dėlto sutartys su klientais sudaromos teisėtai, todėl pareiškėjams buvo patarta kreiptis į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą arba į Klaipėdos miesto apylinkės teismą.

Anot Klaipėdos policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus Šiaurinės policijos nuovados laikinai viršininko pareigas einančio Edgaro Peleckio, pareigūnai I.Gaižutienės įmonės veiklos bei buhalterijos netikrino, kadangi tai – ne policijos nuovados kompetencija.

"Siekdami išvengti panašių atvejų klientai turi susipažinti su sutartimi, kurią jie pasirašo, reikalauti papildyti sutarties sąlygas ar pakeisti tas, kurios netenkina", – teigiama policijos atsakyme.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaistė

Skaistė portretas
Sutinku su e., kad facebook'as geras, bet ką daryti senjorams kiek to facebook'o neturi?

e.

e. portretas
Dabar jau nei skelbiu nebereikia, kad butą išnuomotum - yra visokios grupės Facebook'e, nemokamos, gali ir "feiskontrolą" padaryt, atsirinkt žmones. Ir agentūroms biznio nėr, nes gali nenurodyt telefono numerio praktiškai, nuomininkai internetu gali susisiekti. Paklausa tokia didelė, kad tą pačią dieną nebelieka.

Tam o

Tam o portretas
Nu žinok įdėjau skelbimą kad parduodu butą. Atėjo klientas, apsižiūrėjo ir jam patiko. KLientas sako einam į agentūrą pasirašysim sutartį sumokėsi agentūrai 500 EUR ir aš nupirksiu tavo butą. Aš anam sakau prie ko čia kažkokia agentūra, aš tau parduodu. O anas sako kad kažkokią sutartį su agentūrą sudarė. Nu tai sakau pats sudarei pats ir mokėk aš tai į juos nesikreipiau.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių